u 75. godini

Preminuo pionir elektronike i legenda krautrocka Klaus Schulze

T.I.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

O tome koliko je polivalentan i progresivan glazbenik bio govori i činjenica da su ga nazivali „kumom techno glazbe“, iako bi ovisno o fazi njegova djela bila bliža prog rocku, ambijentalnoj glazbi pa i new-ageu iako je on sam bježao od takvih klasifikacijaKlaus Schulze, rani član proto new age elektronskog benda Tangerine Dream, pionir elektronske glazbe i jedna od ključnih figura njemačke krautrock scene s kraja 60-ih i početka 70-ih godina, umro je jučer u 75. godini života.


Nakon što je 1969. godine svirao bubanj u beskrajno utjecajnoj njemačkoj skupini Tangerine Dream, napustio je bend naredne godine kako bi se kratko zadržao u još jednom  krautrock bendu Ash Ra Tempel. Prvi samostalni album „Irrlicht“, vrlo sličan „drone“ minimalističkoj glazbi koji su u to vrijeme stvarali Tangerine Dream, izdao je 1972., i od onda gotovo manijakalno izbacivao nove albume, izdavši ih do danas  četrdesetak. Usput je stizao raditi i filmsku glazbu i za holivudske produkcije poput „Barracude“ (1978.).


S vremenom je Schulze izgradio unikatni stil oslanjajući se više na organske instrumente u kombinaciji sa sintesajzerima. U 80-im godinama prigrlio je digitalne instrumente uz analogne sintesajzere i počeo stvarati sve konvencionalnu glazbu. O tome koliko je polivalentan i progresivan glazbenik bio govori i činjenica da su ga nazivali „kumom techno glazbe“, iako bi ovisno o fazi njegova djela bila bliža prog rocku, ambijentalnoj glazbi pa i new-ageu iako je on sam bježao od takvih klasifikacija.
Surađivao je s mnogima kroz karijeru, od supergrupe Go, u kojoj je između ostalih sudjelovao i Steve Winwood, pa sve do njemačke synth-pop grupe Alphaville koje cijeli svijet pamti po hitovima „Big In Japan“ i Forever Young“ iz sredine 80-ih godina prošlog stoljeća.


U priopćenju iz njegove diskografske kuće SPV priopćili su da je Schulze duže bolovao od bolesti bubrega koja je zahtijevala dijalizu (još 2013. je objavio da više neće nastupati uživo),  ali da je smrt ipak došla nenadano.Radio je do zadnjeg trenutka, ovaj mjesec objavljena mu je nova stvar „Osiris Pt#1“ kao najava albuma „Deus Arrakis“ koji će izaći 10. lipnja.


Pred kraj života Klaus Schulze doživio je neočekivani hommage u jednom od najintrigantnijih filmskih naslova prošle godine „Dina“ Denisa Villeneuvea. Naime, radeći glazbu za film, njegov sunarodnjak, obožavatelj i jedan od najvećih živućih filmskih kompozitora Hans Zimmer se sjetio bas linije koju je čuo na njegovom albumu „X“ iz 1978. nazvanu „Frank Herbert“ po književnom autoru „Dine“. Kaže kako je jednostavno preslikao bas liniju iz pjesme i uvrstio je u završnu glazbenu sekvencu u filmu. Schulze mu zasigurno nije zamjerio jer je i sam bio pionir sempliranja, dapače, kad ga je Zimmer nazvao da ga pita može li koristiti sample, Schulze je bio ugodno iznenađen da glazba koju je snimio davnih dana još uvijek privlači nečiju pažnju. Inače, Zimmer je za „Dinu“ dobio svog drugog Oscara za originalnu glazbu u filmu.