“Nothing Else Matters”

Poslušajte kako je Metallica obradila vlastiti hit za Dineyev film “Jungle Cruise”

T.I.

Foto: Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

Bend se udružio s kompozitorom originalne glazbe u ovoj pustolovnoj filmskoj fanataziji Jamesom Newtonom Howardom i ponovno snimio pjesmu, dodao orkestracije da zvuči mekše i filmskije. U tom smislu, u pjesmi nema vokala, nego je ostavljena kao instrumentalOvaj petak je simultano u američku kino distribuciju i na striming platformu Disney + stigao „Jungle Cruise“, film baziran na tematskoj priči, odnosno zabavnoj vožnji u Disneylandu.


U razvoju još od 2004. godine, nakon velikog uspjeha „Pirata sa Kariba“ po istom principu, film je prvo vezivan za angažman Toma Hanksa, no 2015. godine je utanačeno da će glavne uloge preuzeti akcijski junak Dwayne Johnson i Emily Blunt.


U ranim ocjenama kritičari nisu bili posebno oduševljeni posebno zbog pretjeranog oslanjanja filma na kompjuterski generirane kadrove, ali su pronašli film zabavnim, a kemiju između Johnsona i Blunt neodoljivom.
O soundtracku se prije pojave filma nije puno pričalo, no sad se zna da unutra ima vrlo zanimljivih stvari. Prije svih,  legendarna balada “Nothing Else Matters” Metallice s „crnog albuma“ iz 1991. godine.


Bend se udružio s kompozitorom originalne glazbe u ovoj pustolovnoj filmskoj fanataziji Jamesom Newtonom Howardom (News of the World, Maleficent), i ponovno snimio pjesmu, dodao orkestracije da zvuči mekše i filmskije. U tom smislu, u pjesmi nema vokala, nego je ostavljena kao instrumental. Rezultat je zaista zanimljiv, kontrast tihih dijelova s akustičnim gitarama koji ovaj put pomalo vuku na „hispansku“ stranu i moćnog finala s glasnim bubnjevima i ipak malo zaglađenim gitarskim rifovima još je ječi nego na originalu. Rekli bismo da je ova verzija  samo naglasila ljepotu originalne melodije.


Razgovarajući o ovoj kolaboraciji nedavno za Collider, bubnjar Lars Ulrich, nije štedio riječi hvale za Newtona Howarda opisujući ga kao „čovjeka, mit, apsolutnu legendu“. Kaže da je njegov doprinos ovoj snimci nemjerljiv i da jedva čekaju da fanovi čuju ovu verziju.  


Na neki način vezano uz ovu priču, Metallica uskoro slavi 30-u godišnjicu izlaska njihovog „crnog albuma“ koji im je donio planetarnu popularnost daleko izvan heavy metal krugova.


Između ostalog, 10. rujna izlazi super de luxe reizdanje u boxu koji sadrži čak 14 CD-a, šest LP-a, šest DVD-a i još dosta zanimljivih tiskanih materijala.


Usporedno, istog dana izlazi i tribute album pod nazivom  “The Metallica Blacklist” s čak 53 obrade raznih izvođača isključivo sa „crnog albuma“. Između ostalih tu su St. Vincent, Phoebe Bridgers, J Balvin s Neptunes, Mac DeMarco, Weezer, Byffy Clyro, The Chats, Cage The Elephant, IDLES, Dave Gahan


Sav prihod s ovog četverostrukog diska ide u dobrotvorne svrhe.