20. obljetnica

Pearl Jam se tragične nesreće na festivalu Roskilde prisjeća kao noćne more

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

U utorak je 20. godišnjica nesreće, koja je obilježena polaganjem cvijeća na glavnoj pozornici na kojoj je rock sastav sviraoAmerički rock sastav Pearl Jam odao je počast devetero obožavatelja koji su stradali na koncertu 2000. godine na glazbenom festivalu Roskilde u Danskoj, nazvavši tragediju “našom najvećom noćnom morom.”


U utorak je 20. godišnjica nesreće, koja je obilježena polaganjem cvijeća na glavnoj pozornici na kojoj je rock sastav svirao.


Devet osoba u dobi od 17 i 26 godina, pregaženo je kad je publika navalila naprijed. Službena istraga najviše je okrivila ponašanje obožavatelja, ali i zaštitare koji nisu reagirali dovoljno brzo da zaustave koncert kako bi evakuirali ozlijeđene.
“Neočekivani trenutak se dogodio i promijenio sve koji su bili uključeni u to”, rekao je Pearl Jam u priopćenju.Kao roditelji koji od 2000. godine imaju 11 djece rekli su: “Naše razumijevanje ozbiljnosti i gubitka koji su osjećali roditelji tih mladića još je naraslo dok zamišljamo svoju djecu kako umiru u okolnostima kao što je Roskilde 2000. To je nezamislivo, no ipak se dogodilo. Naša najveća noćna mora.”


Pearl Jam izrazio je svoje “najdublje suosjećanje i isprike obiteljima.”


Također su se ispričali zbog svojih reakcija u ono vrijeme. “Skrivali smo se i nadali se da nije naša krivica. Otad pokušavamo učiniti sve od sebe da se prestanemo skrivati.”


Bend je rekao da su upoznali neke obitelji. “S nekima smo stvorili snažna prijateljstva… dijelimo i podržavamo jedni druge. Neke ne poznajemo.”


Glazbeni festival koji se jednom godišnje održava u Roskildeu blizu Kopenhagena privlači desetke tisuća obožavatelja. Prvi put se održao 1971. godine.


Ovogodišnje izdanje je otkazano zbog koronavirusa.