Drugačija dimenzija

Paraf i The Siids zajedno: Povratnički singl “Bez lica” dobio neočekivanu “reworked” verziju

Ivana KocijanProšlogodišnji povratnički singl »Bez lica« koji je riječki bend Paraf objavio nakon 33 godine, dobio je neočekivanu, »reworked« verziju za koju je zaslužan riječki dvojac The Siids.


Eksplozivni dark post punk singl s prepoznatljivim instrumentalističkim forteom Parafa i vokalom Vim Cole, The Siids su transformirali u tamni sjetni elektronski pejzaž dajući mu sasvim drukčiju dimenziju.


– Naša vizija singla »Bez lica« grupe Paraf je želja da poruku o iskrenosti i neshvaćenosti prenesemo glazbeno kao da radimo svoju pjesmu. Energiju i ljutnju Parafa pretočili smo u melankoliju i svojevrsnu introspekciju koju predivan tekst i karizmatičan vokal Vim Cole nose u sebi.
Najveći izazov bio je okrenuti Parafov socijalni angažman i stav u svojstvenu atmosferu The Siidsa. Paraf su dio našeg odrastanja i dirati se u njihov rad prije svega shvatili smo kao veliku čast, ali i odgovornost. Glazba i njene poruke ne smiju imati nikakva ograničenja, razlikuju se samo putevi koji ih dovode do ljudi, poručili su članovi grupe The Siids Darko Terlević i Stanislav Grdaković.


»Bez lica (Reworked)« po mnogo čemu je jedinstven poduhvat. Posrijedi je prvi projekt The Siidsa izvan autorskog izričaja i prvi koji nije na engleskom, nego na hrvatskom jeziku. Također, ovo jedinstveno remodeliranje pjesme novost je na riječkoj rock sceni, a radi se i o prvoj službenoj alternativnoj verziji neke pjesme Parafa.


Paraf je prošle godine objavio četverostruku CD antologiju »Sabrana djela 1976.-1987.« te prošireno vinilno reizdanje trećeg albuma »Zastave«. Singl »Bez lica« (jedina pjesma na ovim prostorima koja ima i svoju web-stranicu) uvodna je skladba njihovog novog materijala u nastajanju. Kao i Paraf, i grupa The Siids nakon prošlogodišnjeg albuma »Brutalist« trenutačno radi na novim pjesmama.