Najava koncerta

Osebujni australski kantautor Xavier Rudd debitira pred hrvatskom publikom

T.I.

Xavierove pjesme se dotiču tema socijalne pravde i osjetljivosti, duhovnosti, ljudskosti, zaštite okoliša i klimatskih promjena, kao i prava domorodaca, te načina na koji su ih doseljenici tretiraliKad u opisu neke glazbene zvijezde stoji da je snowboarding rijetka prilika kad nije bos, odmah znamo da je u pitanju čudni svat za današnje standarde. Australski kantautor Xavier Rudd neobična je pojava, čovjek koji već 20 godina gradi uspješnu internacionalnu karijeru, ali ga ta činjenica nije promijenila, on pjeva socijalno osviještene pjesme, bori se za prava Aboridžina i puno vremena provodi u zabitima Australije živeći na njihov način s prirodom i minimumom civilizacijskih tehnoloških tekovina.


Iz agencije LAA najavljuju da će taj osebujni lik i glazbenik po prvi put pohoditi ove krajeve naredne godine, održat će koncert u zagrebačkoj Tvornici kulture, u utorak 18. listopada 2022.


U Hrvatsku dolazi u okviru svjetske turneje „We Deserve To Dream“ koja prati izlazak desetog albuma najavljenog za početak iduće godine, a prigodno je objavljen i istoimeni singl.
“Proteklih godina je svima bilo jako teško, a sada više nego ikada zaslužujemo sanjati. Osjećam kao da se oblaci polako dižu, pa želim biti uz ljude s glazbom, stvoriti im okolinu gdje mogu sanjati i osloboditi se težine” – poručuje Rudd uz najavu koncerata.


Xavierove pjesme se dotiču tema socijalne pravde i osjetljivosti, duhovnosti, ljudskosti, zaštite okoliša i klimatskih promjena, kao i prava domorodaca, te načina na koji su ih doseljenici tretirali. Od rodnog mjesta na jugoistočnoj obali Australije, njegova glazba i aktivizam su se proširili preko Europe, Japana, SAD-a, Kanade, pa do Južne Amerike, uz tisuće fanova, te milijune streaminga i pregleda na YouTubeu.


Na prvom albumu iz 2001., “To Let”, Rudd je počeo stvarati svoj prepoznatljivi stil. Već drugi studijski uradak “Solace” donio mu je ugovor s velikom izdavačkom kućom, te mjesto na ljestvici top 20 ARIA albuma. Sve instrumente, uključujući didgeridoo, gitare, djembe, bubnjeve i harmoniku, snimio je sam, a upravo tako ga se najčešće može vidjeti i na pozornici. Na albumu “Spirit Bird” iz 2012. Rudd je, primjerice, samplirao 30 vrsta australskih ptica, dok studijski uradak sadrži i mega uspješni singl “Follow The Sun”. Sljedeći album “Nanna” snimio je u suradnji s UN-om i međunarodnim glazbenicima, s ciljem promicanja kulturne raznolikosti i osuđivanja rasizma.


Kroz gotovo dva desetljeća dugu karijeru, nastupao je s glazbenicima kao što su Jack Johnson, Dave Matthews, Ben Harper ili Rodrigo y Gabriela. Rudd je postao i poznato ime na svjetskim festivalima, poput Bonnaroo Music Festival, High Sierra, Summer Sonic, Lowlands, Rock Werchter.


Ulaznice u prodaju kreću u petak 1. listopada po cijeni od 100 kn. Ta cijena aktualna je do 31. ožujka, a od 1. travnja iznosit će 120 kn. Na dan koncerta cijena ulaznica će biti 140 kn.


Prodajna mjesta su Dirty old shop, Rockmark, Aquarius u Zagrebu i Dallas u Rijeci, sva Eventimova fizička prodajna mjesta i online na www.eventim.hr kao i Entrio fizička prodajna mjesta i online na entrio.hr.