Bob Dylan

Novosnimljena verzija “Blowin’ In The Wind” postala druga najskuplja ploča u povijesti

T.I.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Aukcija je nadišla sva očekivanja i Ionic Originals disk s „Blowin' In The Wind“ na sebi prodana je za senzacionalnih milijun i 482 tisuće funtiI dok su kroz dugih 60 godina karijere velikog Boba Dylana mnogi stvarali imena u glazbenom svijetu tako da su obrađivali njegove počesto melodijski i aranžerski minimalističke pjesme, sam Dylan nikad nije ponovno snimio nijednu svoju pjesmu. Donedavno.


Vjerojatno na nagovor svog starog prijatelja i producenta T-Bone Burnetta odlučio ponovno u studiju snimiti neke od svojih ključnih pjesama među kojima je i „Blowin’ In The Wind“ s drugog albuma „The Freewheelin’ Bob Dylan“ originalno snimljenog prije 60 godina.


Povod je prilično neobičan. T-Bone Burnett kao tehnološki inovator osmislio je novi audio format pod imenom Ionic Originals koji je zapravo neka vrsta gramofonske ploče, ali drugačije rezana i utisnuta u drugi materijal. Za razliku od tradicionalnih vinilnih ploča od PVC-a i CD-ova koji sadrže plastiku sa slojem metala, Ionic Originals se sastoji od “laka naslikanog na aluminijski disk, sa glazbom urezanim u brazde tog sloja…”– kako je to objasnio Burnett. Usput je bacio audiofilima bubu u uho riječima da je ovo  „prvi napredak u analognoj reprodukciji zvuka u više od 70 godina“.
Kako god, kao prvi primjerak glazbe na ovom formatu utisnuta je upravo ekskluzivno nanovo snimljena protestna himna u samo jednom jedinom primjerku. Kao takva, postala je i u najavi žarko željeni predmet bogatih kolekcionara rock memorabilija.


Jučer je stavljena na aukciju u glasovitoj kući Christe’s s procjenom da bi trebala postići cijenu od krupnih 600 tisuća do još krupnijih milijun funti.


Aukcija je nadišla sva očekivanja i Ionic Originals disk s „Blowin’ In The Wind“ na sebi prodana je za senzacionalnih milijun i 482 tisuće funti.


Ovom prodajom Bob Dylan izbija na drugo mjesto najskupljeg fizičkog nosača zvuka ikad prodanog. Na prvom mjestu je (ako računamo sadašnji jaki tečaj dolara), je jedina ikad izdana kopija CD-a Wu-Tang Clana „Once Upon a Time in Shaolin“ kojeg je za 2 milijuna dolara 2015. kupio kontroverzni poduzetnik Martin Shkreli s trenutnom adresom u zatvoru zbog raznih pronevjera, dok je na trećem mjestu za mnogo manje novaca prodani „Bijeli album“ Beatlesa. Prvi otisnuti primjerak ovog legendarnog albuma s oznakom 0000001 prodao je također 2015. na aukciji Ringo Starr, zaradivši na njemu vjerojatno više novca negoli u osam godina provedenih s Beatlesima. Ploča je, naime, postigla cijenu od 620 tisuća funti.