POP NOT POP

Nova Evropa objavila album: Glazbena premijera koju se željno čekalo punih 40 godina

Ivana Kocijan

Foto Dejan Kršić

Foto Dejan Kršić

Riječko-zagrebački izdavač Fox & His Friends objavio je album snimaka nastalih u razdoblju između 1985. i 1989. godine koje zajedno čine konceptualni spoj dviju malo poznatih strane NEP-a. Dio produkcije »Not Pop« mračniji je i sporiji undreground, a drugi dio albuma »Pop« plesna glazba koja pripada u optimistični radiofonični zvuk koji i danas zvuči svježe i razigranoRIJEKA – Zagrebački kolektiv multimedijskih i intermedijskih umjetnika NEP (Nova Evropa) koji vodi poznati dizajner, povjesničar umjetnosti, pokretač i bivši urednik Arkzina i profesor na splitskom UMAS-u Dejan Kršić, objavio je album na koji se čekalo gotovo 40 godina. Riječ je o izdanju »Pop Not Pop«, dugosvirajućem prvijencu kreativaca koji su se u svome radu izražavali grafičkim dizajnom, glazbom, intervencijama u prostorima vizualnih komunikacija, pamfletima, fanzinima i manifestima iz područja kritike umjetnosti, ideologije, potrošačkog društva i politike.


Na uspješnoj prošlogodišnjoj izložbi u galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva u Zagrebu nazvanoj »NEP/NOVA EVROPA: Kunst ist Zeitlos – Europa endlos«, pokazan je veliki dio njihove umjetničke produkcije, između ostaloga i niz glazbenih kaseta koje su kao samizdati umnožavani u kućnoj radinosti i dijeljeni kolekcionarima, no nikada nisu službeno objavljeni.


Singl »Decadance«


Riječko-zagrebačka izdavačka kuća Fox & His Friends u suradnji s nezavisnom istraživačkom platformom i arhivom Jučer Danas Sutra, 2017. je godine pokrenula obiman projekt rekontekstualizacije i restauracije glazbene strane kolektiva NEP i objavila uspješan singl »Decadance« koji je remiksirao njemački audiovizualni umjetnik Benedikt Schmidt pod pseudonimom Snuffo i doveo ga na europske i svjetske plesne podije. Uz brojne pozitivne kritike domaćih glazbenih medija i publike, singl je popraćen najvišim ocjenama i u utjecajnim britanskim magazinima poput Mixmaga i DJ Magazinea, a našao se i na listama brojnih inozemnih DJ-a. Time je Fox & His Friends Records započeo dugoočekivano otkrivanje NEP-a kao iznimno zanimljivog glazbenog inovatora koji je još od početka 1980-tih godina stalno balansirao na granici ambijentalne, eksperimentalne i plesne elektroničke glazbe koju su tadašnje diskografske kuće u svojim programima uglavnom zaobilazile.


Impresivne suradnje
U povodu izložbe »NEP/NOVA EVROPA: Kunst ist Zeitlos – Europa endlos« objavljena je limitirana mapa grafičkih radova koju je Dejan Kršić s osobnim posvetama poslao na 200 najutjecajnijih adresa, dok je pred kraj godine Fox & His Friends premijerno objavio »Pop Not Pop«, album snimaka nastalih u razdoblju između 1985. i 1989. godine koje zajedno čine konceptualni spoj dvije malo poznate strane NEP-a.
– Dio produkcije nazvan »Not Pop« mračniji je i sporiji undreground, sa zvučnim eksperimentima tipičnima za Cabaret Voltaire i Bauhaus, dok je drugi dio albuma »Pop« plesna glazba nastala pod utjecajem skupine Kraftwerk (na albumu je i obrada kultnog hita »Trans Europe Express«) i synth-popa tog vremena, te pripada u optimistični radiofonični zvuk koji i danas zvuči svježe i razigrano, navode izdavači.


Izdanje »Pop Not Pop (Songs For New Europe 1985-1989)« donosi impresivne suradnje: gošća kao vokal je Anja Rupel, zvijezda legendarne slovenske skupine Videosex, produkciju potpisuju između ostalih Janez Križaj i Iztok Turk (također iz Videosexa), te Davor Daga Devčić i Robert Logožar. NEP su uz vodstvo Dejana Kršića još činili Gordana Brzović, videoumjetnica, Jane Štravs, slavni fotograf skupina Laibaich i Borghesia, te episkop slavonski, vladika Jovan Ćulibrk, naš vodeći stručnjak za holokaust, nekoć u NEP-u uključen pod svojim svjetovnim imenom Neven Ćulibrk kao publicist, kritičar i veliki poznavatelj glazbe.


Autorska ekipa


Dizajn omota ploče potpisuje Dejan Kršić koji je za njega već nominiran za Izložbu hrvatskog dizajna 19/20 i Veliku nagradu HDD-a, a koji je koristio originalne grafike NEP-a, uključio dijelove izvornih manifesta ‘80-ih i reinterpretirao neke od svojih najpoznatijih radova, poput kontroverznog kolaža »Radical Chic«. Predgovor je napisao Željko Luketić, materijale s originalnih vrpci je odabrao Leri Ahel, dok je tehnički majstor »rezač« za ovu ploču bio nitko drugi do Joachim Hinsch, njemački mastering i cutting inženjer koji je do sada radio s imenima kao što su Yello, The Smiths, Test Department, Einstürzende Neubauten, Cocteau Twins i drugima. Skrivene ručne gravure Joachima Hinscha te posebna serija grafika koja je izrađena za ovaj album u formatu razglednice, dio su popratnog materijala raskošnog gatefold albuma koji izdaje Fox & His Friends. Svjetsku distribuciju potpisuje nizozemski Clone Records, a NEP se već sada nalazi i u japanskim trgovinama ploča.


Premijera digitalnog izdanja za sve svjetske platforme najavljena je za prvi tjedan veljače.