Uz 80-u godišnjicu rođenja

Noel Gallagher snima pjesmu u čast članu slavne četvorke Johnu Lennonu

P. N.

Foto: Reuters

Foto: ReutersDa je živ, John Lennon bi prošli tjedan proslavio 80-i rođendan. Iako ga nema već 40 godina, njegova legenda ne blijedi ni kao člana slavne četvorke iz Liverpoola, ni kao kasnijeg solo izvođača i društvenog aktivista.


Njegov sin Sean Lennon, i sam uspješan glazbenik, objavio je kako sprema album u znak posvete slavnom ocu. Kako doznaje The Irish Sun, sigurno je da će s jednom pjesmom u čast Johna Lennona na albumu sudjelovati Noel Gallagher, vođa jednog od najvećih britanskih bendova iz 90-ih godina, mančesterskih Oasis.


Kako se navodi iz neimenovanog izvora, Sean Lennon htio je Gallaghera na albumu znajući da nikad nije skrivao da mu je upravo John Lennon glavni glazbeni idol i zato jer je autentični predstavnik  britanske scene koja je kroz dekade bila snažno prožeta utjecajem glazbe Beatlesa i Johna Lennona.
Noel Gallagher ovih dana upravo snima pjesmu posvećenu Lennonu, zasad nepoznata naziva, u londonskom Tileyard studiju.


John Lennon je svoj prekratki život skončao na pločniku ispred svog stana u New Yorku, nakon što ga je sleđa upucao obožavatelj psihopat Mark Chapman. Chapman je osuđen na 20 godina do doživotne zatvora i od 2000. godine 11 puta mu je odbijena molba za pomilovanjem. Ove godine Chapman je čak uputio ispriku udovici Yoko Ono i pokajao se za svoje djelo koje je proglasio aktom krajnje sebičnosti i želje za slavom. Nije mu pomoglo, komisija za pomilovanja je zaključila kako njegovo puštanje na slobodu ne bi bilo u skladu s općim dobrom.