Fairytale Of New York

Nick Cave se obrušio na BBC zbog predbožićne cenzure pjesme The Poguesa

T.I.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Žao mi je te sjajne pjesme, tako slavno problematične kao što velika umjetnička djela znaju biti, izvedene od strane jednog od najneustrašivijih i najbuntovnijih bendova našeg doba, čiji su najbolji koncerti bili kompletni i trijumfalni kaos, zapisao je CaveBBC je 33 godina nakon izlaska jedne od najomiljenijih modernih božićnih pjesama, „The Fairytale Of New YorkThe Poguesa, prošli tjedan zaključio da u originalnom obliku više nije prikladna za svu publika pa se odlučio na cenzuru. Sporne riječi u pjesmi o irskom paru koji traži sreću u velikom New Yorku, a s vremenom nađe samo jad i tugu, su „faggot“ i „slut“ u stihu „…You’re a bum, you’re a punk/ You’re an old slut on junk/ Lying there almost dead on a drip in that bed/You scumbag, you maggot/You cheap, lousy faggot/Happy Christmas, your arse/I pray God it’s our last“. Prva riječ je zamijenjena s politički korektnijom „haggard, a druga jednostavno utišana. Cenzura je parcijalna, odnosi se samo na prvi program BBC radija jer ga sluša uglavnom mlađa publika, starije slušateljstvo na drugim programima valjda više ništa ne može pokvariti.


No, nakon odluke, reakcije se ne stišavaju. Najnovija je došla od strane jednog od najvećih autora moderne glazbe Nicka Cavea. Potez BBC-a ga je toliko razbjesnio da se javno oglasio prilično dugim i oštrim mišljenjem.


“Ideju da se riječ ili stih u pjesmi jednostavno može zamijeniti drugom, a da se ne počini vidljiva šteta mogu podržati samo oni koji ne znaju ništa o krhkoj prirodi pisanja pjesama. Mijenjanje riječi „faggot“ u nesuvislu riječ „haggard“ (bijednik), uništava pjesmu u njenom bitnom i najbeskompromisnijem trenutku i oduzima joj vrijednost. Takva pjesma postaje kompromitirana, pripitomljena i kastrirana i više se ne može zvati izvanrednom pjesmom.  To je pjesma koja je izgubila svoju istinitost, svoju čast i integritet – pjesma koju je bačena na koljena BBC-ovim mračnim poslom“ – slikovito se izrazio Nick Cave na svojoj stranici Red Hand Files.
U daljenjem tekstu Cave je napisao da nije u poziciji komentirati koliko je „faggot“ uvredljiva riječ nekim ljudima, posebno mladima, „možda je duboko uvredljiva, ne znam, ali onda je BBC jednostavno trebao zabraniti pjesmu i zadržati njen odmetnički duh i dostojanstvo“.


„Na kraju, žao mi je te sjajne pjesme, tako slavno problematične kao što velika umjetnička djela znaju biti, izvedene od strane jednog od najneustrašivijih i najbuntovnijih bendova našeg doba, čiji su najbolji koncerti bili kompletni i trijumfalni kaos. To je trebalo doživjeti da bi se vjerovalo“ – otkrio je u svom javnom pismu Nick Cave koliko poštuje lik i djelo Shanea McGowana i njegovih The Poguesa.


Cave je zaključio ne bez ironije da „BBC taj čuvar naše krhke tankoćutnosti, uvijek postupa u našem najboljem interesu, i nastavlja osakaćivati artefakt goleme kulturne vrijednosti i na taj nam način uzima nešto za Božić, što je nemoguće izmjeriti ili zamijeniti.”


Inače, „Fairytale Of New York“ i ove se godine vratila u Top 40 britanske liste singlova, što joj polazi za rukom svake godine u predbožićno vrijeme tamo još od 2005. godine.