Povratak veterana

Neil Young s Crazy Horse snima svoj 41. album u hambaru u Coloradu

T.I.

Foto: Flickr/Roberto Faccenda

Foto: Flickr/Roberto Faccenda

Kako je ovih dana na svojoj stranici Neil Young Archives napisao Young „Crazy Horse su se vratili u hambar. Otresli su hrđu sa sebe…Prošlo je vremena otkad smo zadnji put bili skupa i pušteno je prilično suza prilikom ponovnog susreta"„Njima nikad nije trebalo biti dozvoljeno da postanu glazbenici. Trebalo ih je poubijati prilikom rođenja. Oni ne znaju svirati. Pitao sam Neila kog vraga radi s tim kretenima. Odgovorio mi je da imaju dušu. Odgovorio sam mu da i moj pas ima dušu, ali to ne znači da sam dao da sjedne za bubnjeve.“ Ovako je nekako stari kompanjon Neila Younga, osnivač The Byrdsa David Crosby opisao nebiranim riječima Crazy Horse, prateći bend kojeg je Neil Young osnovao nakon što se razišao s Crosbyjem, Stillsom i Nashom. Pa ipak, s dužim ili kraćim pauzama, Crazy Horse stoje iza Neila Younga već više od pola stoljeća i zaslužni su za neke od najbriljantnijih glazbenih trenutaka velikog rock glazbenika.  I sad su ponovno zajedno u studiju.


Kako je ovih dana na svojoj stranici Neil Young Archives napisao Young „Crazy Horse su se vratili u hambar. Otresli su hrđu sa sebe…Prošlo je vremena otkad smo zadnji put bili skupa i pušteno je prilično suza prilikom ponovnog susreta“.


Doduše, bend je ne tako davno bio na okupu, svirali su na pretposljednjem Youngovu albumu „Colorado“ iz 2019. godine, dok prije toga nisu surađivali punih sedam godina jer je Neil u to vrijeme radio neke druge stvari s drugim glazbenicima.
„Colorado“ je nastao u hambaru pretvorenom u studio u planinama Colorada koji je zamijenio stari Youngov studio u sličnoj nastambi na njegovom Broken Arrow ranču na kojem živi već duge desetke godina, u kojem se, među ostalim, nasatala remek-djela poput „Ragged Glory“ i „Freedom“. Danas Crazy Horse djeluje bez dugogodišnjeg člana,  gitarista Franka “Poncho” Sampedra koji se prioje nekoliko godina povukao iz glazbenog biznisa, a zamijenio ga je još jedan veteran, Nils Lofgren s kojim je Young radio još na počecima svoje solo karijere. Ostatak benda, basist Billy Talbot i bubnjar  Ralph Molina su i dalje tu.


Sada Neil Young najavljuje njihove nove pjesme i novi album „Glazba koju sada stvaramo je za našu dušu. To je kao svježa voda u pustinji. Život ide dalje“ – prenosi Rolling Stone Youngove riječi.


Ranije ove godine Young je objavio da već ima pet spremnih pjesama za snimanje s Crazy Horse, sad je potvrdio da je snimanje počelo. Uzimajući u obzir da Young ne filozofira mnogo oko snimanja albuma, nasljednika albuma „Colorado“, 41. studijskog albuma u njegovoj impozantnoj diskografiji, neće trebati dugo čekati.