Tvornica kulture

Je Veux trijumfirala s četiri osvojene nagrade Rock&Off

Ivana Kocijan

vornica kulture ugostila dodjelu nezavisne glazbene novinarske nagradeU zagrebačkoj Tvornici kulture sinoć se slavila i proizvodila glazba. U nikad posebnijim okolnostima, pred 157 sretnika i publikom koja je dodjelu pratila u streamingu, održana je treća dodjela nezavisne glazbene novinarske nagrade Rock&Off.
Najviše nominacija, njih pet, imala Je Veux koja je slavila u čak četiri kategorije.


Deset kategorija


Prva je nagrada dodijeljena u kategoriji Pop&Off izvođač godine, a čast da bude ovogodišnjim dobitnikom, odnosno dobitnicom, imala je Je Veux, tj. Željka Veverec za svoj novi, hvaljeni solistički projekt. Jazz&Off izvođač godine je grupa Chui koja se već može pohvaliti osvajanjem iste nagrade.


Electro&Off izvođač godine mladi je i hvaljeni dvojac pocket palma iza kojeg stoje Anja Papa i Luka Vidović. Nagrada Veliki prasak godine za glazbenika koji je prvim albumom »prouzročio tektonske poremećaje« dobila je Je Veux, Željka Veverec, pjevačica grupe Mangroove čiji je solistički prvijenac »I Glow« oduševio i publiku i kritičare.


rock&off

Grupa Chui, Foto: KREATIVNI KRK

Više od 15 tisuća ljudi glasovalo je za Iskonovu nagradu publike, a ovo su posebno priznanje osvojili Goran Bare i Majke. U kategoriji Rock&Off izvođač godine konkurencija je bila jaka, a nagradu je osvojio J.R. August koji je prošle godine osvojio čak tri Rock&Off priznanja. Zanimljivo je da je J.R. August, koji nije uživo nazočio dodjeli, nagradu proslijedio Marku Mrakovčiću kojeg iznimno cijeni, kao i njegov doprinos našoj glazbenoj sceni.


Iznenađenom, ali oduševljenom Marku to je prva nagrada ikad. Rap&Off izvođač godine je Alejuandro Buendija, dok je ovogodišnjim pobjednikom u posebnoj kategoriji Koncertni izvođač godine – direkcija Rock&Offa kao zahvalu, poticaj i daljni rad, isključivo za 2020. godinu – proglasila sve nominirane, a to su Porto Morto, ABOP, Jonathan, Damir Urban i J.R. August. Pjesma godine je »Lovable« koju izvodi Je Veux, dok je Album godine »I Glow« Je Veux.


Pocket Palma, Foto: Promo


Glazbeni program


Rock&Off Nagrade za životno djelo posthumno su pripale nezamjenjivim glazbenim kritičarima, prijateljima glazbenika Darku Glavanu i Draženu Vrdoljaku. Priznanje je preuzela Vrdoljakova kći Nina te Glavanov sin Danijel i unuk Frano.Program koji je, kao i prethodne dvije godine, vodila Martina Validžić, otvoren je nastupom riječkog kantautora Borisa Štoka koji se uz pratnju benda predstavio pjesmom »Uvijek dio mene«.


Nakon njega u glazbenom je dijelu nastupio još jedan Primorac, jazz pijanist Zvjezdan Ružić koji je svoj projekt Pianotron predstavio skladbom »Inspiration«.


Alejuandro Buendija i Sinovi, Foto: IVAN BUVINIĆ


Zagrebačka pjevačica, nova miljenica publike Nika Turković uz pratnju riječkog gitarista Ivana Pešuta izvela je pjesmu »Gledaj me« koju zajednički potpisuju glazbu. Valentino Bošković direktno s Marsota poslao je »Blojsku rapsodiju«, dok je odličan rock na pozornicu Tvornice pjesmom »Breathe« donijela izvrsna riječka grupa One Possible Option.


Mark Mrakovčić, Foto: FILIP BUŠIĆ


Uživo je nastupio i Mark Mrakovčić s bendom i izveo pjesmu »Oh, and Love«. Alejuandro Buendija i Sinovi feat. Hrvoje Prskalo izveli su »Dešperado«, a Irena Žilić s bendom s jednog je zagrebačkog krova otpjevala »387«, a u istom je ambijentu nastupila i grupa Bluvinil koja je izvela pjesmu »Komarac«. Je Veux je uz pratnju benda otpjevala »Lovable«.


Za kraj su nastupili Alejuandro Buendija i Sinovi feat. Mark Mrakovčić i Hrvoje Prskalo.