Četiri vinila, 2 kompilacije i dokumentarac

Izdavačka kuća Croatia Records predstavila sve detalje proslave 40 godina novog vala

Ivana Kocijan

Foto: CRO.REC

Foto: CRO.REC

Najvažniji rock pokret naših prostora koji je zauvijek obilježio glazbenu scenu.Croatia Records ove godine obilježava 40 godina novog vala, najvažnijeg rock pokreta naših prostora koji je zauvijek obilježio glazbenu scenu.


– Novi val bio je i više od rock pokreta – bunt koji je promijenio tijek glazbene scene, stvorio neki novi zvuk, identitet, ali i glasno progovorio o temama koje do tada nisu obitavale u glazbi. Bio je to val prošlosti koji je u potpunosti shvaćen tek u budućnosti, stoga se s velikim nestrpljenjem očekuje ono što slijedi – proslava 40 godina od ovog velikog povijesnog trenutka, poručuju iz izdavačke kuće Croatia Records, koja je spremna za ponovni povratak u 1981. godinu koja je obilježena nekim od najvećih albuma u povijesti naše glazbe.


Tako je za 22. siječnja planirana objava četiriju luksuznih vinilnih reizdanja: Šarlo akrobata & Idoli & Električni orgazam – Paket aranžman, Šarlo akrobata – Bistriji ili tuplji čovek biva kad…, Električni orgazam – Električni orgazam i Haustor – Haustor.
Sva izdanja sadržavat će nikad objavljene fotografije, razgovore sa živim svjedocima toga vremena, nekima od članova spomenutih bendova, tekstove glazbenih kritičara i novinara, skenirane dokumente iz bogate arhive Jugotona/Croatia Recordsa i remasterirane snimke s originalnih magnetofonskih vrpci koje je radio Goran Martinac iz Croatia Records Studija.


Grafičke restauracije originalnih izdanja i dodatno likovno oblikovanje gatefold pakiranja vinila radio je vrsni grafički dizajner Darko Kujundžić.


Vinili u različitim bojama bit će popraćeni kodom za preuzimanje pjesama u mp3-formatu, a nove remasterirane snimke bit će objavljene sedam dana ranije, 15. siječnja, na svim vodećim svjetskim streaming servisima kako bi i mlađi slušatelji, ljubitelji modernih tehnologija, mogli uživati u ovim svrevremenskim snimkama.


Svojevrsna najava tih izdanja je kompilacija 100 originalnih pjesama – Novi talas/val autorice Olge Kepčije, dugogodišnje radijske voditeljice i poznavateljice novog vala te glazbe općenito. Kompilacija na 5 CD-a objavljena je prošlog mjeseca. Ekipa odjela CroRec Digital započela je i s velikom kampanjom izrade lyric videa svih pjesama koje se nalaze na vinilnim reizdanjima, a koji će biti objavljeni na YouTube kanalu Croatia Recordsa i kanalu Jugoton Musica.


– S velikim zadovoljstvom Croatia Records najavljuje i početak rada na dokumentarnom filmu koji će obuhvatiti važnost spomenute četvorke, ali i samog novog vala za tadašnju jugoslavensku i današnju glazbenu scenu. Predviđeni izlazak filma u produkciji CMC televizije je 22. siječnja, na sam izlazak vinilnih reizdanja.


Nastavno na izlazak svih ovih sadržaja i njihovu regionalnu promociju dizajnerski tim Bachrach&Krištofić, odnosno Sanja Bachrach Krištofić i Mario Krištofić, u suradnji s Croatia Recordsom realizirat će CD-kompilaciju Heroine novog vala koja će obuhvatiti rad i veliki doprinos žena u novom valu, rock i popularnoj glazbi osamdesetih godina, dodaje se u najavi izdanja.