Fantastična atmosfera

Gustafi na Rokovu pohodili klanjsku Gradinu i kako bi Maružin reka – učinili spektakl

Edi Prodan

S obzirom na blues karakter glazbe Bandita, klanjska Gradina se pokazala jako dobrim rješenjem. Banditi su naime znatno manje "štala", a mnogo više muzika emocija koje traže manje, komornije prostoreFantastična atmosfera na fantastičnoj klanjskoj Gradini, jednoj od najljepših prirodnih, istina i arheoloških, pozornica u Hrvatskoj. A tek koncert!


U sklopu obilježavanja Rokove, dana općine Klana kao i najdraže tradicijske fešte tog dijela Primorsko-goranske županije, na Gradini je koncert trebala održati posebna, blues frakcija Gustafa koju je Edi Maružin, lider tog legendarnog istarskog banda definirao kao – Banditi.


Ali, ekipa je odlučila da će na binu Gradine istrčati fantastična osmočlana ekipa pojačana s unikatnom brass sekcijom! A onda je krenula niska najvećih uspješnica Gustafa koja je, nakon početne suzdržanosti, rasplesala i raspjevana Klanu.
Foto Edi Prodan


Koncert je imao – tri vala, srećom ne korone, različitog ritma, od tipičnih “štala” pjesama među kojima se po milijunti put isticala vječna Brkica do tako divno elegičnih pjesama poput Znan da je zima ili Jesen, da o Ćićariji i ne govorimo.


Mijenjali su se ritmovi, mijenjali su se stihovi i iz pjesme u pjesmu koncert je dobivao obrise jednog od onih koji će se sasvim sigurno definirati – legendarnim. Teško je naprosto danas doživjeti glazbenu ekipu koja je u stanju brutalno precizno, ali i jedinstveno inspirativno svirati dulje od dva sata.


I stvoriti utisak da što god krenuli izvoditi, permanentno slušate dvostruki, ma trostruki “best off” album. Nakon istinske muke i depresje koju je na koncertnoj sceni izazvala korona – tridesetak skladbi jedne od najizdašnijih postava Gustafa kojoj se na kraju pridružila i sama načelnica Općine Klana Željka Šarčević Grgić bili su totalno uživanje.Iako je prostor ispred Vatrogasnog doma u Klani u pravilu ugošćavao ovakve priredbe, ove je godine zbog mjera poduzetih u spriječavanju širenja koronavirusa koncert morao biti premješten na klanjsku Gradinu.


S obzirom na karakter glazbe, to se pokazao jako dobrim rješenjem. Sljubljenost prostora i atmosfere, svirački i pjevački turbo raspoloženi Gustafi, rasplesana i raspjevana vokalistica Bernarda Ravnić, rifovima nadahnuti domaćin Jimy Grgić i dakako osovina koja ne stari, Čedo Mošnja na bubnjevima i “njim samim” Edi Gustaf Maružin te dakako publika učinili su subotnju predrokovsku večer nezaboravnom.


Posjetitelja je bilo doslovno od “sedam do sedamdeset i sedam godina”, ali nisu bili baš brojni.


Foto Edi Prodan


Šteta, ali jasno nam je – treba polako izaći iz kovidalnih rovova u kojima nije bilo ni zabave ni glazbe. S druge strane, klanjska Gradina je rođena kao nova izazovna pozornica koja će sasvim sigurno postati prostor želja, mjesto prestižnih nastupa ne samo glazbenika nego i predstavnika scenskih umjetnosti.


Organizator i nositelj čitave priče bila je Općina Klana, dok se obilježavanje Rokove nastavlja u nedjelju i ponedjeljak kada i “pada” sam blagdan sv. Roka.