Predstavili dvostruki CD box-set

Grupa Grad sinoć u Dallasu: Druženje po mjeri svih fanova i članova benda

Robert Šimonović

Foto: Mateo Levak

Foto: Mateo Levak

Splitskom je ulicom jučer vladala opuštena atmosfera u kojoj su se zvukovi grada miješali sa zvukom Grada koji u sebi sadrži veliko »g«. Bio je to podsjetnik na izniman rad ove važne glazbene karike riječke rock sceneSvi oni koji su se jučer u ranovečernjim satima našli ispred Dallas music shopa, mogli su se družiti s članovima kultne riječke grupe – Grad. Povod? Izlazak njihova sjajnog dvostrukog albuma »best of & band on«, albuma koji sadrži čak trideset i sedam pjesama grupe Grad! Album prati sve faze razvoja benda, od one najranije demo faze, pa sve do današnjih dana, u kojima je bend itekako još uvijek aktivan, bilo koncertno, bilo stvaralački.Da s nama podijeli nešto više detalja oko samog albuma, zamolili smo frontmena Deana Škaljca.


Foto: Mateo Levak– S obzirom na to kako smo do sada zajedno radili i kako mi to inače općenito radimo, album je za naše prilike izašao u munjevitom roku. Sve je bilo fenomenalno brzo, na čemu ponajviše moram zahvaliti Mladenu Stipanoviću Stipi i Vladi Simcichu Vavi. Najveći problem bio je izabrati pravu formu ovog CD-a, odnosno, odlučiti koje pjesme uvrstiti u ono što bi se moglo zvati »best off«. Jer da smo izabrali manje pjesama nego što ih u konačnici ima na CD-u, onda bismo ponovili CD »Palach uživo« iz 2007. godine. Zato smo se odlučili za varijantu u kojoj moramo sve hitove staviti na jedan CD, a na drugi smo stavili pjesme koje možda i nisu hitovi, ali su nama osobno drage i za koje mislimo da su možda prošle ispod radara.


Autor dizajna albuma Mladen Stipanović Stipe, Foto: Mateo Levak
Na albumu se nalazi i nova pjesma »Deset«, kojom smo htjeli naglasiti kontinuitet benda i pokazati da još uvijek nismo mrtvi, a do kraja godine planiramo snimiti i novi album s potpuno novim materijalom, rekao nam je jučer Škaljac.Uz Škaljca Grad čine Orijen Modrušan (gitara), Igor Stevanović Stiv (gitara), Sergej Hofman (bas) i Branko Kovačić (bubanj). Nekolicina najvjernijih sljedbenika ovih riječkih rokera tako je jučer iskoristila priliku za fotografiranje sa svojim junacima, a njihov glavni motiv bio je kupiti najnoviji potpisani album benda po promotivnoj cijeni, uz koji su na poklon dobili i stiliziranu majicu benda.


Dizajn ovog posebnog izdanja djelo je Mladena Stipanovića Stipe (studio smart69), respektabilnog riječkog umjetnika čija su vizualna rješenja obilježila riječku rock scenu. Sve u svemu, Splitskom je ulicom jučer vladala opuštena atmosfera u kojoj su se zvukovi grada miješali sa zvukom Grada koji u sebi sadrži veliko »g«.


Foto: Mateo Levak


Među okupljenima se moglo pronaći i poneko poznato lice, primjerice ono pjevača Nene Belana, ili bivšeg člana benda, glazbenika, novinara i književnika Zorana Žmirića. Druženje po mjeri svih fanova i članova benda, druženje u kojemu su se prisutni zajednički podsjetili na izniman rad ove važne glazbene karike riječke rock scene.