Odlazak kultnog gitariste

Gitarist New York Dollsa Sylvain Sylvain izgubio bitku s opakom bolešću

T.I.

Foto: Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

Iako nikad nisu postigli slavu i komercijalni uspjeh kao drugi proto-punk i glam bendovi njihove generacije New York Dolls ostavili su silni utisak na klince 70-ih i potakli ih da i sami krenu njihovim stopamaGitarist utjecajnog proto-punk benda New York Dolls Sylvain Sylvain, preminuo je nakon dvije i pol godine borbe s rakom u 69. godini.


Iako nikad nisu postigli slavu i komercijalni uspjeh kao drugi proto-punk i glam bendovi njihove generacije New York Dolls ostavili su silni utisak na klince 70-ih i potakli ih da i sami krenu njihovim stopama. Među njima, svakako je najpoznatiji Morrissey, jedan od najvažnijih autora britanske scene 80-ih godina i vođa jednog od najbitnijih britanskih bendova ikad The Smiths. Naime, Morrisseyeva fascinacija New York Dollsima je bila tolika da je u mladosti, prije negoli je postao poznat, bio šef njihovog kluba obožavatelja u Velikoj Britaniji. Bili su inspiracija, među ostalima, grupama Kiss, Guns N’ Roses, The Damned, Sex Pistols.


Vijest o Sylvainovoj smrti potvrđena je objavom na njegovom službenom Facebook profilu gdje stoji „Dok žalimo za njegovim gubitkom, znamo da je napokon u miru i bez boli. Molimo vas, uključite njegovu glazbu, zapalite svijeću, izgovorite molitvu i pošaljite ovu prekrasnu lutku (doll) na put. ”
Sylvain Sylvain rođen je kao Sylvain Mizrahi u Kairu u obitelji egipatskih Židova koja je prvo odselila 50-ih u Pariz, pa konačno 1961. u New York. Prije negoli se pridružio New York Dollsima s kasnijim bubnjarom iz benda Billyem Murciom držao pokrenuo je modnu marku “Truth and Soul” i njegov osjećaj za otkačenu modu igrao je veliku ulogu u građenju kultnog statusa i imidža benda.


Tijekom današnjeg dana zaredale su objave prijatelja glazbenika i onih koji su se uhvatili glazbe inspirirani djelom i pojavom New York Dollsa, među njima Glen Matlock iz Sex Pistolsa, Steve Stevenson, gitarist Billya Idola, Clem Burke iz Blondie i gitarist Pearl Jama Mike McCready.