Najbolji album

EP riječke grupe Žulj nagrađen Ri Rock kipićem: ‘Podrška publike znači nam više nego nagrade’

Katarina Bošnjak

Foto: LUCIJA PUŠONJIĆ

Foto: LUCIJA PUŠONJIĆ

»Kultura« je mix i ozbiljnog i neozbiljnog, prevladava punk rock i jednostavnost Ovogodišnje izdanje Ri Rock festivala koji je održan u ExPort Delti, okupio je dvanaest bendova iz Rijeke i okolice, kao i regije, a dodijeljene su i nagrade u sedam kategorija. Jedna od tih nagrada, za najbolji album u protekloj godini, dodijeljena je riječkom bendu Žulj za EP »Kultura« koji je objavljen sredinom ožujka ove godine.


Osim Ri Rock Kipića, osvojili su poklon-bon za tetoviranje Do Kosti Tattooa, poklon-bon za kupnju opreme do dvije tisuće kuna u Euromusic Agency, intervju na Radio Rijeci, recenziju albuma Vlade Simcicha Vave na portalu Moja Rijeka te intervju u Novom listu.


DIY princip


Iz benda su priznali da je nagrada bila potpuno neočekivana, dapače, na dodjelu su došli zbog besplatnih karata, a onda ostali iznenađeni kada je uslijedila nagrada za najbolji album. U razgovoru s Olijem, vokalom Žulja, prisjetili smo se početaka i podsjetili na dosadašnje uratke benda, razjasnili značenje EP-a »Kultura« i doznali što za Žulj kao bend znači osvojeni kipić.
Kao riječki punk bend koji djeluje od 2015. godine, Žulj funkcionira po »DIY« principu, te sami rade kompletnu produkciju autorskih stvari, a svaki od nekoliko objavljenih albuma im je drukčiji.


– Nastali smo kao bijeg od smrdljive stvarnosti u vlažni podrum, tako je da naš prvi, vrlo neozbiljan uradak »Vlažne pjesme« tematski baziran na vlazi, alkoholu, seksu i pljuvačkama, što sve ispadne kao koncentrat Žulja, vrlo neozbiljan. Drugi album »Resetiraj civilizaciju« (pjesma nastala 2017. prije propagande o velikom resetu u medijima, iako je album snimljen 2018. – ne kažem da sam se prvi toga sjetio, vjerojatno postoji neka tajna veza umova), tematski politički album protiv svega što nam smeta, od lažne slobode, školstva, banaka, farmacije, vojske i glupih umova. Ozbiljniji album s ozbiljnijom muzikom.


A ovaj treći, »Kultura«, je tematski mix i ozbiljnog i neozbiljnog, uz to da prevladava punk rock i jednostavnost. Postava se mijenjala iz albuma u album, napustili su nas Matija, Jure i Bager, s kojima smo i dalje dobri i bez kojih ne bismo postojali, a na ovaj album nam je došao simpatični Luka iz banda Pokle, uz nas prve članove Karolinu, Jureška i mene, kazao je Oli.Hvala Ri Rocku


Koliko je god Rijeka nekoć imala reputaciju punk grada, danas se ona nažalost pretežito temelji na staroj slavi. Premda punk bendovi još uvijek djeluju na području Rijeke i okolice, za pravi doživljaj često se potegne do Pule, Zagreba ili Ljubljane, čemu svjedoče i brojni punkeri koji su nedavni koncert Parnepara i Kurvi u Beertiji dočekali s »napokon neki pravi punkerski gig u Rijeci«. Pankerskog statusa grada kojemu odavno nema konkretnih dokaza, nitko se pak ne odriče.


– Naravno da nam je drago da nas se netko sjetio i hvala Ri Rocku, ali mislimo da smo nagradu dobili više zato što je nekome stalo do toga da se promovira riječki punk, nego zato što je to najbolji album, iako je u pitanju EP, a ne album. Što se nas tiče, to je simpatičan polovičan album. Poštujemo ekipu iz Udruge Ri Rock, stvarno se trude, želimo im sve najbolje i neka tako nastave i hvala im, ali iskreno više nam znači podrška publike nego bilo koja nagrada. Da nije bilo publike, vjerojatno ne bismo gurali šest godina, objasnio je Oli.


zulj


«Žulj na Žulj«


Žuljevi su »Kulturu« sami snimali, miksali, radili mastering i cijelu produkciju, a sam EP je nastao kao odgovor benda na Rijeku kao EPK 2020. godine. Kako je Oli to opisao, oni ne žele lagati da je u gradu sve super dok se fasade mrve, autobusi pale sami od sebe, kopaju ceste iz rupe u rupu i poslovni prostori zjape prazni.


– »Kultura« je zamišljena kao polovičan EP, veseo i ciničan, dok bi sljedeći EP »Žulj na Žulj«, mračan i surov, trebao biti kao ogledalo »Kulture« koji se stapa u jedno… Tako smo zamislili, vidjet ćemo kako će ispasti. Kosturi pjesama postoje iako smo dosta usporena ekipa, ali vjerujem da ako ne 2022. godine, do 2023. bit će i taj materijal vani.


Naš izdavač iz Slovenije, Monsterbilly Records, će vjerojatno to sve izbaciti u fizičkom obliku. Dosad nam je izbacio LP ploču s prva dva albuma, a za ovo vjerojatno CD za početak. Mi smo underground bend i planova za budućnost nemamo jer budućnost dolazi poslije nas! – za kraj je najavio Oli.