RUNDA

Dodijeljena priznanja Regionalne udruge nezavisnih diskografa: Najbolji album ima – Repetitor

Ivana Kocijan

Repetitor / SRDAN VELJOVIĆ

Repetitor / SRDAN VELJOVIĆ

Grupa Repetitor ima najbolji album (»Prazan prostor među nama koji može i da ne postoji«), Buč Kesidi najbolju pjesmu (»Nedjelja ujutru«), Pocket Palma najbolji je novi izvođač, Dallas Records najbolji je izdavač, a Moonlee Records najbolji mali izdavačRIJEKA – Na poticaj članova Regionalne udruge nezavisnih diskografa pokrenuta je nagrada Runda s idejom da se nagrade najbolja izdanja, pjesme, izvođači i izdavači u minuloj godini (zaključno s 30. studenoga 2020.), unutar članstva udruge. U konkurenciju su mogla ući samo izdanja članova Runde, te se svaki od njih mogao nominirati u pet kategorija: Najbolji album, Najbolja pjesma, Najbolji novi izvođač, Najbolji izdavač i Najbolji mali izdavač. Nakon glasanja, poznato je tko su dobitnici prvih priznanja Runda. U nastavku ih donosimo po kategorijama, uz isticanje prva tri mjesta po broju glasova u svakoj kategoriji.


Velika stvar


Rundu u kategoriji Najbolji album osvojio je album »Prazan prostor među nama koji može i da ne postoji« beogradske grupe Repetitor u izdanju Moonlee Recordsa. Drugo mjesto pripalo je albumu »Škrinja« Alejuandra Bundije (Dallas Records), a treće izdanju »I Glow«’ Je Veux (LAA).


– Hvala Rundi u ime cijelog benda, producenta Milana Bjelice, snimatelja Uroša Milkića, izdavača Moonlee Recordsa i svih ostalih koji su pomogli snimanje i izlazak ovog albuma. Hvala ljudima koji nas vjerno prate i podržavaju što se ne osjećamo sami sada kada je prazan prostor među nama silom prilika. Imati najbolji album najgore godine nije mala stvar, povodom osvajanja nagrade poručili su članovi grupe Repetitor.
Rundu u kategoriji Najbolja pjesma osvojio je singl »Nedjelja ujutru« grupe Buč Kesidi iz Pančeva (Kontra). Na drugom je mjestu u istoj kategoriji pjesma »Kost i koža« grupe Repetitor (Moonlee Records), a treće su podijelile pjesme »Zemi se« benda 21 Vek (Balkan Veliki) i »Dežuje« dua Balans (Kapa Records).


– Hvala Rundi i svim novinarima i kolegama iz industrije koji su glasali na ovoj nagradi. Najbolja pjesma u regiji zvuči fenomenalno! Vidimo se uskoro. Volimo vas, izjavili su članovi grupe Buč Kesidi.


Nagrada je privilegij


Rundu u kategoriji Najbolji novi izvođač osvojio je zagrebački duo Pocket Palma (Aquarius Records). Na drugom je mjestu zagrebačka glazbenica Je Veux (LAA), a na trećem još jedan zagrebački glazbenik, Mark Mrakovčić (Dostava zvuka).


– Neopisivo nam je drago da smo od svih kvalitetnih novih izvođača, baš mi odabrani kao novi bend godine u cijeloj regiji! U ovoj čudnoj godini to nam stvarno puno znači i zahvalni smo svima koji su sudjelovali u toj odluci. Hvala što ste prepoznali trud i kvalitetu u onome u čemu najviše uživamo, poručili su Anja Papa i Luka Vidović iz Pocket Palme.


Rundu u kategoriji Najbolji izdavač osvojila je izdavačka kuća Dallas Records. Drugo mjesto pripalo je izdavaču Pop depresija, a treće Geenger Recordsu.


– Uz zahvalu svima koji su dali glas za Dallas Records, moram reći da je privilegij osvojiti prvu Rundu za izdavača godine u konkurenciji brojnih uspješnih izdavača iz cijele regije. Ovo je naravno rezultat rada svih timova Dallas Recordsa na svim teritorijima i svih naših izvođača, bez kojih ni naš posao ne bi bio tako prepoznatljiv i uspješan, rekao je direktor Dallas Recordsa Dario Draštata.


Kako je teklo glasovanje

U nominacijskom procesu sudjelovalo je 28 članova Runde, te su ukupno nakon procesa verifikacije u svim kategorijama nominirana 63 albuma, 177 pjesama, 36 novih izvođača te 12 diskografa u kategoriji Najbolji izdavač, a 11 diskografa u kategoriji Najbolji mali izdavač. Za nagrade su mogli glasati svi članovi Runde, no kako bi se dobio što objektivniji izbor, nisu mogli glasati za svoja izdanja ili sebe kao izdavača. Uz njih je, s istom namjerom što veće objektivnosti, u glasanje uključen i forum od 20-ak novinara i glazbenih profesionalaca koji prate regionalnu glazbenu scenu.

Bez dodjele


Rundu u kategoriji Najbolji mali izdavač osvojio je Moonlee Records. Drugo mjesto po broju glasova pripalo je izdavačkoj kući Kontra, a treće PDV Recordsu.


– Jesmo izdavači, jesmo mali, (možda) jesmo najbolji, ali bitnije je da ima Runda za sve izdavače iz regije, poručio je Miran Rusjan iz Moonlee Recordsa.


Iako je bilo zamišljeno da se krajem godine održi i online dodjela nagrada, zbog situacije uzrokovane pandemijom bolesti COVID-19 i krizne situacije nastale uslijed razarajućih potresa u Hrvatskoj, odlučeno je da dodjela ove godine neće biti održana. Nagrade će dobitnicima biti dostavljene u sljedećih nekoliko dana, a njihove će videoporuke biti objavljene na društvenim mrežama Runde, kao i na novopokrenutoj web-stranici MusicBusinessBalkan.com.