Razgovor s povodom

Dean Škaljac: Izvukli smo najbolje iz ove situacije

Sandy Uran

Foto STEPHANY STEFAN

Foto STEPHANY STEFAN

Nemam želju ni potrebu pisati o pandemiji direktno, što ne znači da ću prešutjeti sve ono što opustoši ili pokrene u meni ili meni bliskimaRomantični stihovi i moćna glazba čine okosnicu novog singla simboličnog naziva »Deset« legendarne riječke grupe Grad. Preporuka glasi: pogledati videospot. Nova pjesma kao i vizija budućnosti bila je povod za razgovor s frontmenom grupe Deanom Škaljcem.


S obzirom na to da nam se u posljednjih godinu i pol dana život u velikoj mjeri vrti oko korone, recite nam kako vi doživljavate ovo, mogli bismo svakako kazati i važno razdoblje?


– Mislim da smo prošli sve faze ove pandemije; od nevjerice do iznenađenja pa straha, depresije, olakšanja ljetos svojedobno, kad je izgledalo da se tomu bliži kraj i onda opet ispočetka… Nitko od nas nije bio spreman na ovo niti smo to očekivali. Osobno sam sto puta promijenio neka razmišljanja i stavove o svemu tome. Ni danas ništa više ne znamo i bojim se da će tako biti još neko vrijeme.
S druge smo strane profitirali zatvorivši se u prostoriju gdje smo mogli na miru raditi na novom materijalu. Čak smo i goste na snimanju, koje je ubrzo uslijedilo, puno lakše angažirali jer su bili doma kao i mi. S te smo strane izvukli najbolje iz ove situacije.


Grupa Grad poznata je po intrigantnim ljubavnim baladama. Je li pandemija možda ipak bila inspirativni okidač i za neku skladbu koja govori o ovoj nemiloj epohi?


– Moram priznati da sam, nažalost, čuo neke pjesme koje su za temu imale ovu situaciju i sve su bile ili prilično površne i usiljeno šaljive i simpatične ili patetične i sve su trajale u eteru kraće od inkubacije virusa. Mislim da svi osobno prolazimo kroz ovu situaciju i svakom je od nas ona »trigger« na drugi način. Nemam želju ni potrebu pisati o pandemiji direktno, što ne znači da ću prešutjeti sve ono što opustoši ili pokrene u meni ili meni bliskima.


U ovim teškim vremenima još je teže govoriti o nekim planovima i željama za budućnost, no zasigurno imate neki skriveni glazbeni as u rukavu za vrijeme kad ćemo lakše disati od COVID-19?
– Budući da smo gladni svirke, a vjerujem da je tako i svima s druge strane stejdža, jasno je koliko ćemo uživati u isporučivanju svih ovih komada što smo ih »brusili« u prostoriji i studiju, a s obzirom na to da imamo još nekoliko novih skica koje ćemo uskoro zabilježiti, ne bismo vam smjeli tako brzo dosaditi.