Hanuka Sessions

Dave Grohl i ove godine svakog dana Hanuke na YouTubeu izvodi pjesme poznatih glazbenika židovskog porijekla

T.I.

Drugi dan dohvatili su se Ramonesa (pjevač Joey Ramone, pravim imenom Jeffrey Ross Hyman je iz njujorške židovske obitelji), i prilično blisko originalu otprašili hit „Blitzkrieg Bop“Hanuka je jedan od najvećih židovskih blagdana kojim se slavi svjetlo i sloboda. Običaji nalažu da se za njegovog trajanja svaki dan upali jedna svijeća na hanukiji, karakterističnom deveterokrakom židovskom svijećnjaku. Dave Grohl koji nije Židov  i njegov prijatelj i producent Foo Fightersa Greg Kurstin koji jest, malo su prošle godine modificirali ovaj običaj i umjesto paljenja svijeća, osam dana zaredom uživo odsvirali  obradu pjesme jednog znamenitog židovskog izvođača.


Oni su se lijepo zabavili, odjek publike na YouTubeu je bio masovan i pozitivan, posebno što je to bilo doba lockdowna, pa su Grohl i Kurstin očito odlučili da će Hanuka sessioni biti tradicionalni. Već je počela druga sezona za trajanja ovogodišnjeg praznika svjetla i slobode koji traje od 28. studenog do 6. prosinca. Valjda će tako biti dok ne iscrpe sve izvođače židovskog porijekla.


Prvi ovogodišnji session bio je izvedba u originalu nježna pjesme Lise Loeb, Teksašanke iz židovske liječničke obitelji koja je ostvarila pristojnu pop karijeru, uglavnom u Americi.  Ovaj put je Grohl htio i izgledati kao izvođači čije pjesme pjeva, pa se ovdje obukao u haljinicu na cvijeće i stavio mačkaste naočale po kojima je Lisa Leob prepoznatljiva. Njenu pjesmu „Stay“ su malo izmasakrirali i „preveli“ je na žestoki metal.
Drugi dan dohvatili su se Ramonesa (pjevač Joey Ramone, pravim imenom Jeffrey Ross Hyman je iz njujorške židovske obitelji), i prilično blisko originalu otprašili hit „Blitzkrieg Bop“. Za ovu priliku iz očitih razloga Dave Grohl se nije morao posebno presvlačiti.


Sinoć su pak obradili jedini veliki hit Barryja Manilowa „Copacabana“. Ovaj put su nastupili u prigodnim kičastim odijelima i također su se prilično vjerno držali originalne disko šprance pjesme.


Zabava se nastavlja večeras, ostaje za vidjeti čime će neobični duet iznenaditi ovaj put.