Lider Blura i Gorillaza

Damon Albarn se obrušio na britansku vladu zbog zabrane koncerata i odnosa prema glazbenicima u vrijeme pandemije

T.I.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Nažalost, to umanjivanje značaja umjetničkog izražavanja je u DNA kodu svih konzervativnih vlada od Margaret Thatcher naovamo. To je tako kratkovidno i ide protiv britanskog identiteta protkanog kreativnim djelovanjem na koji sam jako ponosan, kaže Albarn“Ako su ljudi spremni nastupiti,  to im ne bi trebalo zabranjivati. Nikoga ne treba prisiljavati na bilo što, mora biti načina da se koncerti organiziraju tako da se svi osjećaju ugodno i da mogu sudjelovati.” Ovim je riječima Damon Albarn, frontman brit-pop ikona The Blur i čovjek koji stoji iz projekta Gorillaz ustao protiv zabrana koje se širom svijeta sprovode u cilju zaustavljanja širenja koronavirusa.


U intervjuu za Sky News, Albarn je izjavio da je živa glazba recept za olakšavanje mentalnog stresa koji pandemija izaziva i  posumnjao u ispravnost odluke o radikalnim zabranama.


Osim što je napao vlasti zbog zabrana koje mogu biti kontraproduktivne u teškim vremenima kao što su ova, obrušio se na vladu da je umanjila značaj umjetnosti općenito i u ekonomskom smislu loše reagirala u krizi. Posebno je istaknuo vladinu kampanju Cyber First u kojoj se umjetnicima sugerira da odbace svoje kreativne aspiracije i karijere i da se „prekvalificiraju“ u lukrativnije poslove kao što je informatička industrija.
„To mi je stvarno diglo živac. To je tako loša i bešćutna poruka za poslati ljudima koji ionako imaju problema da se drže svojih snova“ – ljutit je Damon Albarn.


Po njegovom mišljenju taj anti-umjetnički stav britanski konzervativci na vlasti gaje već desetljećima.


„Nažalost, to je u DNA kodu svih konzervativnih vlada od Margaret Thatcher naovamo, to umanjivanje značaja umjetničkog izražavanja. To je tako kratkovidno i ide protiv nečeg na što sam iznimno ponosan…Naš britanski identitet je protkan našim kreativnim industrijama i kreativnom poviješću“ – zaključio je Albarn.


Njegovi Gorillaz imaju novi album Song Machine, Season One: Strange Timez, koji je doživio pohvale kritike, no i sam ga do daljnjeg neće moći promovirati pred živom publikom. Dotad će morati svirati u studiju za online auditorij. Globalni livestream iz Londona s sveukupno tri nastupa uživo zakazan je za 12. i 13. prosinca.