Izbor portala Muzika.hr

Damir Urban proglašen osobom godine: Oduševio svojom mini turnejom po riječkim kvartovima

Karmen Bosnić

Foto: DAMIR ŠKOMRLJ

Foto: DAMIR ŠKOMRLJ

"Ono što je najvažnije od svega, ujedinio je i utješio ljubitelje muzike kada je to bilo najpotrebnije", navode iz Muzika.hrDamir Urban po izboru uredništva glazbene medijske platforme Muzika.hr proglašen je osobom 2020. godine. Odabir im se u godini bez koncerata na prvu činio kao zahtjevan zadatak, no tada su uvidjeli da je »nezavidna situacija u kojoj su se glazbenici našli nekima ipak dala prostora za razmišljanje izvan okvira i dokazivanje da glazba još uvijek diše punim plućima na nekonvencionalne načine«.


Uzevši u obzir faktore kao što su angažman, odnos s publikom, praćenje trendova i inovativnost, pokazalo se kako je osoba godine upravo Damir Urban, a zašto je tomu tako pojasnili su urednica Andrea Basić i Edo Plovanić, osnivač portala Muzika.hr.


»Damir Urban je u travnju, u vrijeme prvih mjera i panike, bez puno pompe unio radost te inicirao cjelodnevnu mini turneju po riječkim kvartovima u razdoblju kada su sve turneje otkazane. Jedinstveni jednodnevni koncert počeo je ujutro, a sastojao se od malih glazbenih nastupa Damira Urbana, Luke Tomana i Sandija Bratonje iz turističkog busa.
Ova glazbena »korona turneja« sastojala se od 12 koncerata koji su se održali na 12 različitih lokacija u cijeloj Rijeci. Lokacije za koncertni bus bile su strateški odabrane kako bi publika mogla uživati u svirci sa svojih prozora ili balkona. Važno je istaknuti da u ovom razdoblju nikakvi koncerti uživo nisu bili mogući, zbog čega su oni bili tek u mislima.


Ne i Urbanu koji je pronašao plan B te postavio svijetli i inovativni primjer kako održati socijalno distancirani koncert onda kada je to bilo najteže ostvarivo. Samo to bi već bio dovoljno velik razlog, no ima još.


Osim što je održao uspješan socijalno distancirani koncert, odnos s publikom održao je i online, gdje ju je i angažirao za jedan fora zadatak. Damir Urban i njegova četvorka napravili su demo verziju pjesme »Pseća oluja«, a zatim pozvali sve da zajedničkim snagama naprave finalnu verziju. Ideja je bila da se u jednom neobičnom razdoblju publici, ali i kolegama i prijateljima ponudi prilika da se zaokupe novim projektom i postanu dijelom ove urbane priče.


Rezultat? »Pseća oluja« dobila je još 5 verzija u kojima je spojila oko 150 ljudi iz regije: glazbene amatere, obožavatelje, kolege muzičare (Radu Šerbedžiju, Amiru Medunjanin, Frajle, Ginu iz Detoura i mnoge druge), štićenike Centra za autizam Rijeka, prijatelje, obitelji i – jednu mačku«.


U vrijeme stožerskih limitiranja na 500 osoba po koncertu, Urban je uz veću razinu produkcije opravdavši time cijenu ulaznice, u riječkom Exportdrvu u rujnu upriličio spektakl 52. stavak, u izvođenju Urbana&4, Ante Gela i gudačkog orkestra. Osvojio je četiri Porina: »Iskra« za pjesmu godine i najbolju izvedbu grupe s vokalom, »Sutra ćemo pričati« za najbolji aranžman, a album »Live at Lisinski« za najbolju snimku. U ovoj neobično tihoj godini objavio je i dva nova singla: »Nitko osim nas« i »Div«.


»Damir Urban je u godini u kojoj se mnogo toga činilo nemogućim pokazao da postoje i drugačiji pristupi za oživjeti glazbu. Ono što je najvažnije od svega, ujedinio je i utješio ljubitelje muzike kada je to bilo najpotrebnije«, navode iz Muzika.hr