Nema šale

Bubnjar punk zvijezda Offspring dobio otkaz jer se ne želi cijepiti protiv koronavirusa

T.I.

Foto: Instagram/Pete Parada

Foto: Instagram/Pete Parada

Nije ga uvjerilo ni službeno stajalište Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), američke vlade gdje izrijekom stoji da nije zabilježen niti jedan slučaj Guillain-Barré sindroma kod cijepljenih osoba i da se mogu cijepiti svi koji su ga imali ili ga imajuDa stav prema cijepljenju u ovj agoniji od pandemije polarizira ljude i da može dovesti do konflikata, viđamo to često u zadnje vrijeme. Stav prema cijepljenju postaje nešto kao političko određenje, pobornici cijepljenja i antivakseri postaju isključivi ljuti protivnici poput desnice i ljevice, ovisno kako se gleda. A kako je izgledno da ima barem 30 posto onih koji se cijepiti ne žele što ruši ideju o zaustavljanju širenja bolesti i kolektivnom imunitetu, u vlasti i u biznisu sve se više pribjegava radikalnim mjerama, najčešće otkazima.


Najnoviji slučaj dolazi nam iz svijeta rock’n’rolla i to – rekli bismo – sa samog vrha. Jedna od najpopularnijih skupina iz doba renesanse punka sa Zapadne obale SAD-a 90-ih godina, vlasnici najprodavanijeg nezavisnog albuma u povijesti rocka, kalifornijski Offspring upravo su otpustili bubnjara jer se nije htio cijepiti.


Pete Parada nije originalni Offspring bubnjar, s bendom je od 2007. godine i jučer jer na svom Instagram profilu objavio da je do odluke da se ne cijepi došao po savjetu njegovog liječnika.  Inače, Parada je prebolio koronu prije godinu dana i nije imao nekih većih zdravstvenih problema i uvjeren je da bi tako bilo i da se virusom zarazi ponovno. No, manje je siguran bi li s njim bilo sve u redu nakon cijepljenja s obzirom da još od djetinjstva ima  epizode Guillain-Barré sindroma, rijetkog poremećaja kod kojeg imunološki sistem napada živce.


View this post on Instagram

A post shared by Pete Parada (@peteparada)

Nije ga uvjerilo ni službeno stajalište Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), američke vlade gdje izrijekom stoji da nije zabilježen niti jedan slučaj Guillain-Barré sindroma kod cijepljenih osoba i da se mogu cijepiti svi koji su ga imali ili ga imaju.


Unatoč tome Parada i njegov liječnik smatraju da potencijalni rizici cijepljenja pretežu moguće dobrobiti. I onda ga je ta odluka stajala lukrativnog posla sviranja u uspješnom bendu koji puni velike dvorane i stadione širom svijeta.


Parada je rekao da ga je odluka da se ne cijepi učinila “nesposobnim ispoštovati ono što sve više postaje diktat industrije”, pa je procijenjeno da „nije sigurno biti u njegovoj blizini, u studiju i na turneji” . Zaključio je riječima da ga publika neće vidjeti na predstojećim koncertima.


Offspring još nisu službeno objavili rastanak sa svojim bubnjarem, no Parada kaže da im ne zamjera ništa. Kaže kako oni rade ono što misle da je najbolje za njih, baš kao što on misli da radi najbolje za sebe. Vrijeme će pokazati tko je bio u pravu.