Inspiriran Islandom

Blur i Gorillaz u mirovanju, Damon Albarn priprema svoj drugi solo album

T.I.

Foto: Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

Nakon što je došlo do lockdowna, Albarn je vrijeme iskoristio da razradi ideje i snimi 11 pjesama koje „dodatno istražuju teme ljudske krhkosti, gubitaka i ponovnog rođenja“Ako ne računamo „Mali Music“ iz 2002. gdje je Damon Albarn angažirao lokalne glazbenike iz Malija da snime svoje viđenje mješavine world beata i moderne pop glazbe, njegov „Everyday Robots“ iz 2014. je njegov prvi solo uradak. Čovjek kojeg se opravdano slavilo kao jednog od najtalentiranijih i žanrovski najprilagodljivijih britanskih autora zbog njegovog opusa s Blur i Gorillaz, na tom je albumu zapravo na neki način povezao svoja dva glazbena svijeta. Instrumentalno to je bilo bliže elektronskoj podlozi Gorillaz, a melodijske linije i klasične vokalne dionice pretezale su na brit pop Blura.


Kako bi mogao zvučati novi solo uradak, Damon Albarn naznačio je jučerašnjom objavom nove pjesme „The Nearer The Fountain, More Pure The Stream Flows“. Riječ je o delikatnoj, vrlo laganoj, orkestriranoj stvari, nekoj vrsti komornog popa bez beata, nešto slično soničnim pasažima koji su znali proizvoditi islandski Sigur Ros.


Nije ni čudno, kao što navodi NME, novi album koji je Albarn počeo stvarati 2019. godine je zametnut kao orkestralni projekt inspiriran pejzažima Islanda s kojim je Albarn vezan i poslovno. Naime, u već godinama je suvlasnik Kaffibarinna, jednog od najpopularnijih barova u Reykjaviku. Nakon što je došlo do lockdowna, Albarn je vrijeme iskoristio da razradi ideje i snimi 11 pjesama koje „dodatno istražuju teme ljudske krhkosti, gubitaka i ponovnog rođenja“. Album će se zvati kao i uvodni singl „The Nearer The Fountain, More Pure The Stream Flows“, čiji je naslov posuđen iz pjesme Johna Clarea „Love And Memory“.
Album će biti objavljen 12. studenog ove godine na etiketi Transgressive Records.