Prerana smrt

Anita Lane, nekadašnja muza Nicka Cavea i suradnica kultnih The Birthday Party umrla u 62. godini života

T.I.

Foto: YouTube

Foto: YouTube

Nakon razlaza The Birthday Party i po preseljenju u Berlin zajedno s Caveom napisala je za njegov novi projekt The Beed Seeds pjesme "From Her To Eternity" i "Stranger Than Kindness"Anita Lane, australska kantautorica, nekadašnja neslužbena članica The Birthday Party, prvog benda Nicka Cavea, kao i njegovog drugog benda The Bad Seeds, preminula je danas u 62. godini života u obalnom gradiću Byron Bayu pored Brisbanea u kojem je posljednjih 15 godina živjela s djecom. Okolnosti i razlozi smrti još nisu objavljeni.


Rođen u Melbourneu u Australiji 1962. godine, Lane je bila prominentna figura lokalne post punk scene. Išla je u razred s Rowlandom S. Howardom i s njim i Nickom Caveom oformila kultne The Birthday Party. Nakon razlaza benda i po preseljenju u Berlin zajedno s Caveom napisala je za njegov novi projekt Nicka Cave & The Beed Seeds pjesme “From Her To Eternity” i “Stranger Than Kindness”. Cave i Anita Lane bili su u ljubavnoj vezi do 1982. godine, no glazbena suradnja im se protegnula sve do početka 90-ih.


Lane je surađivala i s Kid Congo Powersom, njemačkom autoricom Gudrun Gut, berlinskim bendovima Die Haut i Einstürzende Neubauten. Objavila je dva solo albuma, sjajni„Dirty Pearl“ iz 1993. koje su koproducirali Cave i Blixa Bargeld i kojeg bi mogli nazvati pretečom onig što danas radi Lana Del Rey, te „Sex O’Clock“ iz 2001. za čiju je produkciju bio odgovoran još jedan Bad Seeds Mick Harvey.