Vrijeme je za rock!

43. RI ROCK FESTIVAL U petak i subotu u ExPort Delti

Ivana Kocijan

Foto: Press

Foto: Press

Nova lokacija, dva dana, dvanaest bendova i dodjela nagrada Ri Rock kipić 2021. - obilježit će ovogodišnji Ri Rock festivalUnatoč preprekama koje sa sobom donosi vrijeme pandemije, 43. Ri Rock festival bit će održan u punom sjaju, uživo, za razliku od prethodne godine, kada ga je bilo moguće pratiti samo iz vlastitog doma, putem live streama. Festival je na rasporedu ovog petka i subote, a bit će održan na novoj lokaciji: umjesto Palacha, kako je prvotno najavljeno, domaćin festivala bit će skladište ExPort Delte, gdje će kroz dva dana trajanja nastupiti čak 12 bendova iz Rijeke i okolice uz goste iz regije.


Revijalni nastup


Kao i prethodnih godina, Udruga Ri Rock kroz festival pruža autorskim bendovima priliku za nastup pred publikom kako bi predstavili svoj rad. Kroz dosadašnja izdanja Ri Rock festival je ostao jedno od najpoznatijih glazbenih događanja u regiji namijenjeno neafirmiranim bendovima, a dosad su kroz njega mnogi glazbenici stasali u danas najpoznatije rock izvođače u Hrvatskoj i šire. Odabrani bendovi dobili su priliku za revijalni nastup, dakle bez klasičnog koncertnog natjecanja bendova uz podršku glazbenika koji su pridonijeli regionalnoj alternativnoj sceni kroz povijest.U petak će podršku mladim bendovima dati pulsko Atomsko sklonište koje ove godine slavi 45 godina postojanja. Njihovom nastupu prethodit će nastupi bendova: Soulcase (Ri), Zenoth (Ri), Hand Of Apollo (Ri), Freaktion i FANAA. Vrijedi istaknuti da je riječka FANNA na prošlogodišnjem festivalu osvojila Ri Rock Kipić i odnijela pobjedu u kategoriji Nove nade. U subotu stižu gosti iz Novog Sada – Atheist Rap, koji se od početaka krajem 80-ih do danas glazbom ustrajno bore protiv mržnje i zaglupljivanja. Njihovom nastupu prethodit će nastupi bendova: Johnny Quid (Ri), The Low Kicks, Sick Sheets, Fervent Inc. i Restless Sea.


Atheis Rap, Foto: CUJES_LI_BUKU

Program festivala od 40. izdanja uključuje i dodjelu nagrada Ri Rock kipić koja će se ove godine dodjeljivati kroz obje večeri. Voditeljica dodjele biti će Lorena Zec, psihologinja i aktivistkinja za ženska prava koja danju radi u Savjetovalištu za žrtve partnerskog i seksualnog nasilja, a noću se pretvara u pravu obožavateljicu riječke rock scene.


Ulaznice, COVID-info i merch

Cijena jednodnevne ulaznice za festival iznosi 35 kuna, dok je cijena festivalske 60 kuna. Ulaznice će biti u prodaji samo na ulazu festivala, dakle bez pretprodaje. Za sudjelovanje na festivalu biti će potrebna COVID-potvrda, a za sve one koji je nemaju biti će osigurano testiranje na ulazu po cijeni od 35 kuna. Na ulazu će uz ostali merch festivala u prodaji biti i plakat koji je izradio Ivan Montan iz Do Kosti tattoo studija. Plakat sadrži brojne detalje koji odražavaju Rijeku i njenu scenu, a motivi s plakata će se naći i na ovogodišnjoj festivalskoj majici i bedževima. Vrata festivala otvaraju se svaki dan u 19 sati, a zatvaraju u ponoć.

Ri Rock Kipić 2021.


Pobjednici u pojedinim kategorijama će, osim Ri Rock Kipićem koji je ove godine izradila ekipa iz RiUse centra, biti nagrađeni i bogatim nagradama koje su omogućili pokrovitelji festivala. Tattoo studio Do kosti nagrađuje izradom tetovaže u vrijednosti 2.000 kn, Profectus Media besplatnim snimanjem spota, dok Udruga Ri Rock u suradnji s Marom Prpić poklanja dva photosessiona za bendove u vrijednosti od 1.500 kn. Dizajn art covera albuma i t-shirt art daruju All Things Rotten, Ghost Tattoo&Laser removal i MOSK, a tisak 30 majica Lumer Shop.


Bonove (1.500 kn, 2.000 kn i 3.000 kn) za kupnju glazbene opreme daruje Euromusic Agency i Udruga Ri Rock, a Studio Palach 30 sati snimanja + miks. Pobjednici u pojedinim kategorijama dobit će i ulaznice za 11. Rijeka Tattoo Expo, recenziju albuma na portalu Moja Rijeka (Vlado Simcich Vava) i intervju u Novom listu. Radio Rijeka i Radio Korzo će pobjednika u kategoriji Single 2021. (Ivica Vrkić) nagraditi emitiranjem singla kroz cijelu 2022. godinu te intervjuima.
Akcija doniranja

Uz skupljanje donacija za Azil za pse koje se odvija na većini događaja u organizaciji Udruge Ri Rock, donacije će se skupljati i za devetogodišnjeg Tina. Akcija se provodi u suradnji s Rijeka Tattoo Expom, riječkom tattoo konvencijom na kojoj je akcija i započela te Općinom Kostrena, Turističkom zajednicom općine Kostrena, Centrom kulture Kostrena i Kanalom Ri. Tinu je s dvije godine dijagnosticirana cerebralna paraliza (spastična tetrapareza), što znači da su mu zahvaćene obje ruke i noge. Kao posljedica toga, Tin još ne hoda i teško se koristi rukama te je neverbalan. Unatoč tome, Tin je danas drugašić. U proteklih više od sedam godina Tin je bio na raznim terapijama u Hrvatskoj i inozemstvu koje su mu pomogle u razvoju. Kako bi Tinu omogućili daljnji napredak i olakšali kretanje, potrebna su mu razna invalidska pomagala. Udruga Ri Rock već nekoliko godina održava projekte i radionice za djecu s teškoćama u razvoju te se odlučila uključiti u započetu akciju doniranja, pa će tako na festivalu obje večeri biti postavljene donacijske kutije u koje posjetitelji mogu ubacivati dobrovoljne priloge.