Liburnia Film Festival

“Porvenir” Renate Poljak najbolji film 18. LFF-a

Kim Cuculić

Scena iz nagrađenog filma "Porvenir"

Scena iz nagrađenog filma "Porvenir"

Film "Starac i roda" Tomislava Jelinčića najbolji po izboru publike. Nagradu za najbolju režiju i montažu dobio je film "Zašto mama vazda plače?"Film “Porvenir”, o istoimenom gradiću koji su osnovali hrvatski migranti, vizualne umjetnice Renate Poljak, žiri 18. Liburnia Film Festivala je nagradio za najbolji film, najbolju kameru i najbolji dizajn zvuka.


Publika je kao svog favorita izdvojila film “Starac i roda, priča o Malenoj i Klepetanu” Tomislava Jelinčića dodijelivši mu ocjenu 4,75.


Nagradu za najbolju režiju i montažu dobio je film “Zašto mama vazda plače?” Karmen Obrdalj, a “Ono drugo selo” Jadrana Bobana dobio je posebno priznanje žirija. Najbolji regionalni film je “Bez lica” Davida Lušičića.


Monumentalna fotografija
Atmosfera dokumentarno-eksperimentalnog filma “Porvenir” oduševila je žiri 18. LFF-a, koji ove godine čine producentica Miljenka Čogelja, snimatelj i fotograf Hrvoje Franjić, redatelj Andrej Korovljev, umjetnički direktor UnderhillFesta i televizijski urednik Vuk Perović te filmska kritičarka i nezavisna kustosica Dina Pokrajac, koji mu je dodijelio čak tri nagrade – onu za najbolji film, kameru (Boris Poljak) i dizajn zvuka (Iva Ivan).


– Potpomognuta monumentalnom fotografijom, dosljednom montažom i istančanim dizajnom zvuka redateljica metaforički, ali i fizički rekreira putovanje svoga pradjeda i šalje nam veličanstvenu audiovizualnu razglednicu s kraja svijeta koja je prožeta nadom u nove početke, stoji u obrazloženju LFF-ova žirija.


Kako je istaknuto, “Ono drugo selo” važan je film koji pričajući o prošlosti ispisuje formulu jedine moguće budućnosti, a to je ona zajedništva, tolerancije i suživota.


Žiri je intimističkom filmu studentice Karmen Obrdalj “Zašto mama vazda plače?” nadjenuo epitet “filmskog bisera”, odredivši ga kao koherentno i upečatljivo filmsko djelo o jednoj skoro pa nemogućoj ljubavi.


Najboljim regionalnim filmom proglašen je film “Bez lica” Davida Lušičića, čija se fotografija posebno dojmila žirija jer “opservacijski prati zbivanja u kombinaciji s odličnom montažom i dizajnom zvuka.”


Novčane nagrade


Najbolji film i nagradu publike festival nagrađuje novčanom nagradom, a Restart i tehničkim servisom izrade DCP-ja. Svi nagrađeni dobivaju i originalnu statuu čiji je autor umjetnik Saša Jantolek.


U nagrađivanje dokumentarista uključili su se i partneri Liburnia Film Festivala – Institut dokumentarnog filma – IDF i Balkan Documentary Center.


U popratnom programu LFF-a ove je godine održan međunarodni popratni program “Stanje pripravnosti”, koji je ujedno dio programa Doba moći Europske prijestolnice kulture – Rijeke 2020.