GRAND PRIX

Područje bez signala – Matanićeva serija najbolja na najznačajnijem svjetskom festivalu serija

FOTO/Madison

FOTO/Madison

U natjecateljskom programu Panorama International u kojem je 'Područje bez signala' nagrađeno titulom najbolja serija, u konkurenciji je bilo 15 serija.Serija “Područje bez signala” redatelja Dalibora Matanića osvojila je Grand Prix za najbolju seriju u programu International Panorama na najznačajnijem svjetskom festivalu serija Series Mania, održanom u francuskom gradu Lilleu.


– Ovo je nevjerojatno, no od prve sekunde smo vjerovali da je naša serija lijepa i posebna. Sada je to potvrdio i svijet, riječi su redatelja Dalibora Matanića, koji je vijest o nagradi dočekao u Hrvatskoj, kamo se ranije vratio s festivala u Lilleu.


Nagradu je, od predsjednice žirija, ugledne francuske novinarke Florence Aubenas, preuzela producentica serije Ankica Jurić Tilić. – Dirljivo mi je sto je žiri s toliko veselja baš nama dodijelio ovu nagradu. Presretna sam, reakcije na seriju i nagradu su divne, i jedva ekam podijeliti veselje s cijelom ekipom, izjavila je nakon primitka nagrade.
Na festivalu Series Mania, koji se održao od 26. kolovoza do 2. rujna, prikazano je više od 60 ekskluzivnih premijera serija iz cijeloga svijeta, a u natjecateljskom programu Panorama International u kojem je ‘Područje bez signala’ nagrađeno titulom najbolja serija, u konkurenciji je bilo 15 serija.


Serija je nastala na temelju istoimenog romana Roberta Perišića, a scenarij potpisuju Hana Jušić, Milan F. Živković i Jelena Paljan. Producentica Ankica Jurić Tilić, u razgovoru za utjecajni Variety odgovarajući na pitanje o izazovima adaptacije romana istakla je: – Adaptacija nikad nije laka, ali čvrsto vjerujem da smo uhvatili samo srce priče.


Priča “Područja bez signala” priča je o dvojici Zagrepčana koji dolaze u od sviju zaboravljen gradić s ciljem da ožive odavno propalu tvornicu, kako bi za misterioznog naručitelja proizveli turbinu kakva se već odavno ne proizvodi. U šest epizoda serija prati Olega (Rene Bitorajac), spretnog poslovnjaka, njegovog introvertiranog bratića Nikolu (Krešimir Mikić), Šeilu (Jovana Stojiljković), mladu kustosicu koja se vraća u svoje rodno mjesto, karizmatičnog inženjera, bivšeg sindikalnog vođu Jandu (Izudin Bajrović), mladog Branoša (Goran Bogdan), radnika koji ima sve atribute novog vođe, te opuštenu, bistru, spretnu konobaricu Lipšu (Tihana Lazović) koja se i u najizazovnijim situacijama dočeka na noge. Uz njih, u seriji glume Slavko Štimac, Lana Barić, Milena Zupančič, Stipe Radoja, Anđela Ramljak, Marko Mandić, Goran Marković te brojni drugi glumci. ​Direktor fotografije ‘Područja bez signala’ je Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlic, skladatelji Jura Ferina i Pavao Miholjević, dizajner zvuka Julij Zornik, scenograf Ivo Knezović, a kostimografkinja Selena Orb.


Hrvatska premijera serije očekuje se na Hrvatskoj radioteleviziji u ovogodišnjoj jesenskoj shemi.