Povratak u školu

Otkrivamo što je sve HRT pripremio za povratak svoje “Škole na Trećem”

Siniša Pavić

Foto HRT

Foto HRT

HRT usto kreće i s redizajniranom aplikacijom Juhuhu za djecu, baš kao što je Programski odjel za djecu i mlade HTV-a osmislio i niz novih emisije! Sva to u rekordnom rokuKakva god bila organizacije nastave ove školske godine, išla nam djeca u školu redovito, ili se školovala tako da su dva, tri dana u školi, a dva tri dana na on-line nastavi, Hrvatska radiotelevizija od 14. rujna ponovo diže svoju hvaljenu »Školu na Trećem«!


Usto kreće i s redizajniranom aplikacijom Juhuhu za djecu, baš kao što je Programski odjel za djecu i mlade HTV-a osmislio i niz novih emisije! Sva to u rekordnom roku.


Naime, Vlada RH zatražila je od vodstva javnog servisa ponovno uvođenje »Škole na Trećem« za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole kako bi za svu djecu koja ne mogu pohađati redovnu nastavu, i u slučaju proboja koronavirusa u hrvatske osnovne škole, sve bilo spremno za novu školsku godinu prema već uhodanom konceptu »škole na daljinu«.


Sve riješili u tjedan dana
Kako se do prije koji dan i nije znalo hoće li se u ovoj školskoj godini ići u projekt ili ne, pred HRT-om se našao zahtjevan zadatak da praktički u tjedan dana pokrene opsežan i važan projekat pa da se javna radiotelevizija ponovo i vrlo odgovorno uključi u obrazovni proces.


»Škola na Trećem«, ponoviti valja, s prikazivanjem započinje 14. rujna. Kako to veli i urednik Programskog kanala Djeca i mladi HTV-a Anđelko Glibo, na HRT3 će djeca od 1. do 4. razreda svakog dana moći pratiti školsko gradivo.


Emisija za prvi razred emitirat će se od 8 do 9 sati, za drugi razred od 9 do 10, za treći razred od 10 do 11 sati, a za četvrti razred od 11 do 12 sati. Sve emisije reprizirat će se istog dana poslijepodne na HRT3, a bit će dostupne i na platformi HRTi te na YouTube kanalu Škola na Trećem.


– Cijeli urednički tim spreman je za novi izazov. Svi smo već na »radnoj temperaturi« jer nismo puno odmarali ni tijekom ljeta. Snimali su se novi formati, a i redizajnirala se naša mobilna aplikacija Juhuhu za djecu – poručuje Rahela Štefanović, voditeljica strateškog projekta HRT-a »Razvoj programskih usluga za djecu i mlade« i urednica »Škole na Trećem«.


Aplikacija je, kazuju, obogaćena novim edukativnim, zabavnim i sigurnim sadržajima visoke produkcije. Novost u aplikaciji je izražena interaktivnost, a novi dizajn djeci omogućuje kreiranje vlastitog profila u čijoj se izradi djeca koriste paletom pozadinskih boja i likova.


Juhuhu HRT


Jedinstvena aplikacija Juhuhu


Ističe Štefanović i da »Juhuhu« sada nudi i interaktivnu galeriju dječjih crteža, a djeca putem aplikacije mogu poslati svoje male umjetničke radove.


– Naravno, u ovom segmentu mislimo na sigurnost djece na internetu, pa svaki crtež prvo prolazi odobrenje stručnog tima i tek ga potom objavljujemo u galeriji radova koju vide svi, kaže Štefanović.


Ističu na HRT-u i to da je u hrvatskom medijskom prostoru ova aplikacija jedinstvena jer nudi isključivo dječje sadržaje i zbog toga je sigurno mjesto za djecu na internetu. Aplikacija je potpuno besplatna, a na njoj se nalazi više od tisuću crtića i serija za najmlađe.


Nije to, međutim, sve! Uz »Školu na Trećem« Programski odjel Djeca i mladi HTV-a, pod uredničkom palicom Anđelka Glibe, za jesen 2020. je pripremio i mnoštvo novih emisija za najmlađe, novih programskih sadržaja što će se naći u Jesenskoj shemi HTV-a te na specijaliziranim platformama za Djecu i mlade. U niskom startu su serije čije prikazivanje započinje od 21. rujna: »Šareni lonac«, »Superteta« i »Volim životinje«.


Šareni lonac


»Šareni lonac« je kuharski show za djecu, a uz seriju je napravljena i videoigra. U njemu kuhar Hrvoje ima pune ruke posla, što zato jer kuha tri jela, što zato jer mu je u kuhinji nered. Stvar spašavaju pomoćnici, djeca dakako: Sofi, Mare, Šimun i Luka.


To je tek kratki opis veselog formata kroz koji djeca uče kuhati. Režiser serije je Petar Orešković, urednica Sanja Nakić.
»Superteta« je igrano-animirana serija za vrtićku djecu.


U najkraćem, tu djeca u vrtićima smišljaju različite igre i zadatke, ali na putu od zamisli do ostvarenja iskrsnu prepreke. Tad na scenu stupa Superteta koja domišljatošću i spretnošću, a i uz malo čuda i čarolije, pomaže djeci raspetljati problem i privesti zadatak kraju. Režiserka je Ivana Radovčić. Urednica Silva Skender.


»Volim životinje« je, pak, dokumentarno-animirana serija za djecu. Nastavak je to uspješnog serijala o životinjama, novih 10 epizoda nakon prethodno snimljenih 30. U svakoj emisiji upoznajemo jedno dijete i njegova ljubimca, a uz animirane dijelove emisije upoznajemo vrste, osobine i način života pojedinih životinjskih vrsta.


Režiser je Igor Dropuljić. Urednica serije je Anamarija Simonelli Milković.Slonko i Hu Hu


No, ni to nije sve. S HRT-a izvješćuju i o novim emisijama i serijalima koji će biti završeni tijekom listopada. Tu je igrana lutkarska serija »Slonko« i pripadajuća joj videoigra. Slonko je radoznali plišanac u čijim pustolovinama sudjeluje kompletna njegova obitelj, dječak Jan i njegov psić Šnjof.


Listopad donosi i animiranu seriju, baš kao i videoigru »Hu Hu«. Hu Hu je sovica, a tu su na brijegu i jež Bocko, zec Duško… Selo ima i željezničku stanicu čija je šefica Hu Huova mama. Ona u svakoj epizodi dovodi novog putnika iz različitih zemalja svijeta taman da mališani od svakog nauče nešto o svijetu koji ne poznaju.


Istaknuti valja da je osim u linearnom emitiranju na HRT2 i HRT3 te na mobilnoj aplikaciji Juhuhu, program za djecu i mlade dostupan i na web-portalu juhuhu.hr, YouTube kanalu Juhuhu i na HRTi.


Od rujna će HRT na tim platformama postaviti još 40 emisija na hrvatskom znakovnom jeziku te 45 emisija prilagođenih za slijepu i slabovidnu djecu. Postavit će, kako naglašava Glibo, i dodatne sadržaje za djecu na romskim jezicima.


Digi Digi i Jojo


U najavi su i projekti što ih Programski odjel za djecu i mladi kani završiti do kraja godine. Kroz seriju »Najbolji dan« – igrana lutkarska serija s elementima animacije – upoznajemo djecu predškolskog uzrasta koja su suočena s različitim izazovima odrastanja.


Rješavaju ih uz pomoć lutke superjunaka Digi Digija. Zanimljivo je i to da su u pripremi serije održane radionice na kojima su djeca crtala svoje superjunake, a bio je raspisan i natječaj na koji je stiglo nekoliko stotina dječjih crteža superjunaka.


Pobjednički crtež koji je poslužio kao predložak za izradu lutke Digi Digija kreirala je djevojčica Petra Klepac. Serija se radi u suradnji s UNICEF-om Hrvatska. »Jojo i brojevi«, igrano-animirana serija, namijenjena je najmlađem uzrastu djece koji tek uče brojiti.


Kroz zabavnu animiranu priču upotpunjenu pjesmicama i brojalicama, glavni junak Jojo kojega glumi Bojan Jambrošić, na svojoj farmi upoznaje djecu s brojevima od jedan do deset.


Igre za djecu


Uz nove serije »Šareni lonac«, »Slonko« i »Hu Hu« bit će objavljene i igre za djecu. Igre su povezane sa sadržajem serija pa će tako, primjerice, u pet igara uz seriju »Šareni lonac« djeca moći naučiti kuhati pet jela.


S HRT-a poručuju kako će osim spomenutog do kraja godine objaviti set igara HRT-ova brenda »Juhuhu«. S pomoću tih igara djeca će učiti logičko-matematičke i jezične vještine primjerene njihovoj dobi, ističu s HRT-a.