»Radical Chic«

Novi singl i videopremijera pjesme NEP-a i Anje Rupel

Ivana Kocijan

Foto: JANE STRAVS

Foto: JANE STRAVS

Posveta časopisu za žene Svijet Multimedijski kolektiv NEP (Nova Evropa) i Anja Rupel, kultna pjevačica slovenske synth-pop grupe Videosex, pjesmu »Radical Chic« posvetili su modi i kultnom jugoslavenskom časopisu za žene Svijet.


U tehnici animacije isječaka sa stranica socijalističkog magazina za žene koji redateljski potpisuje Martin Peranović, a sve u dizajnerskom i likovnom stilu »mehaničkog maleraja« pokazanom na nekoliko recentnih izložbi u Zagrebu, Splitu i Puli, autor koncepta i glazbe Dejan Kršić svim diktatorima mode poručuje: »Činiš sve da razbiješ navike i promijeniš svijet putem odjeće«.


Ovaj tekst Kršić je uglazbio, te uz duet s Anjom Rupel otpjevao i snimio uz pomoć Iztoka Turka i Janeza Križaja (također članova skupine Videosex) u poznatom ljubljanskom studiju Top Ten 1985. godine, a zagrebačko-riječka izdavačka kuća Fox & His Friends Records objavila ga je prije dvije godine prvi put na vinilu »Pop Not Pop (Songs For New Europe 1985-1989)«.
Prvi je to singl s tog albuma koji prati reaktivirana videoprodukcija NEP-a. Izdanje prati potpuno novi grafički i umjetnički rad na omotu, te novi remaster snimke koji potpisuje Antony Ryan (RedRedPaw Mastering) iz Danske.


NEP u najširem sastavu čini kolektiv dizajnera, glazbenika, fotografa i teoretičara, a uz Dejana Kršića, profesora dizajna na splitskom UMAS-u, tu su i Gordana Brzović, Jane Štravs i Neven Ćulibrk, danas episkop slavonski, vladika Jovan Ćulibrk. Kolektiv aktivnim održava Kršić, koji je izložbom radova »NEP/NOVA EVROPA: Kunst ist Zeitlos – Europa endlos« gostovao u nekoliko galerija, u koautorstvu s Markom Golubom objavio knjigu »Die Mechanische Malerei« i u suradnji s Fox & His Friends Records odštampao limitiranu nakladu mape grafičkih radova »Pop Not Pop« tiskanu u 200 numeriranih primjeraka.


Spot »Radical Chic« posvećen je Aleksandru Srnecu i prvi je novi videorad kolektiva NEP nakon višegodišnje pauze. U digitalnoj audiodistribuciji moguće ga je čuti na https://bfan.link/radical-chic, dok se posljednji primjerci vinilnog LP izdanja »Pop Not Pop«, s kojeg je skinut, mogu uz gratis grafike autora nabaviti direktno od izdavača.