depecheovski mračni osjećaj

Nova pjesma i spot riječke grupe Chasing Nord: Postapokaliptična audiovizualna priča

Ivana Kocijan

Foto: Filip Gržinčić

Foto: Filip Gržinčić

Moćan, kompaktan i melodičan album što se može naslutiti već na prvo slušanje pjesmeNakon singlova »Sonic Heart« i »I Feel You«, posebne obrade hita Depeche Modea, kojima je najavio drugi studijski album, riječki bend Chasing Nord predstavlja novu pjesmu »Ænd Now«, izuzetan glazbeni uradak koji predstavlja rezultat zajedničkog rada, ogromnog uloženog truda i majstorske izvedbe cijelog benda.


Novi materijali stvarani su u nekoliko faza, a lockdown je bio sreća u nesreći jer je bend imao priliku revidirati pjesme, zagrabiti dublje i puno vremena posvetiti svakom detalju.


Rezultat je moćan, kompaktan i melodičan album što se može naslutiti već na prvo slušanje pjesme »Ænd Now«.
– Sretni smo da nakon nekoliko dugih godina iscrpnog rada na novom albumu »Last Rain on Earth« napokon objavljujemo novi singl.


U prvoj fazi pjesma je imala jedan, možda nama više svojstven rokerski zvuk vođen gitarističkim rifovima. To se potpuno promijenilo kad nam se u radu na aranžmanu pridružio Filip Frank, idejni vođa riječke skupine Quasarr, i pjesmi dao svoj prepoznatljivi pečat.


Jako nam se svidio taj depecheovski mračni osjećaj koji se proteže kroz cijelu pjesmu i sigurni smo da će i publika uživati u pjesmi koliko i mi, poručuju dečki iz benda.


Foto: Filip Gržinčić


Dva nastavka


Pjesmu prati znalački osmišljena i realizirana videopriča s potpisom nagrađivanog tandema Filip i Slađana Gržinčić koji već dugi niz godina uspješno surađuje s mnogim glazbenim imenima.


– Rad Filipa i Slađane Gržinčić pratimo kroz spotove naših dragih prijatelja i kolega iz bendova kao što su Jonathan, One Possible Option, Bare & Majke, J. R. August, i jednostavno smo znali da će nam pomoći oplemeniti ovu pjesmu i dati joj jedinstveni vizualni identitet kojim ćemo biti oduševljeni.


Već i nakon samog snimanja vidjeli smo da sve pohvale na njihov rad nisu bezazlene i da će konačni proizvod biti svjetskog kalibra, dodali su iz Chasing Norda, dok je potpisnik spota Filip Gržinčić rekao:


Mihael Prosen mi je pjesme za koje smo sada snimali dva spota predstavio još u veljači 2021. godine sa željom za suradnjom. I eto, nakon toliko vremena, konačno smo ostvarili ove projekte! Spot za pjesmu »Ænd Now« zapravo je nastavak pjesme »Last Rain on Earth« čija premijera tek slijedi u 2023. godini.


Sretan sam da smo uspjeli snimiti sve ideje koje smo u scenariju zamislili i nadam se da će se publici svidjeti konačan rezultat ove post apokaliptične priče u dva nastavka!


Inače, kad je vidio da će imati glavnu ulogu u spotovima, Mihael je bio dosta zabrinut hoće li moći odglumiti kako treba, ali mi smo znali da tu neće biti problema. Velika hvala cijelom bendu i svima koji su sudjelovali u stvaranju spota, malo je reći da je bilo zabavno!


Foto: Filip Gržinčić


Večeras u Spunku


Stihove pjesme potpisuje Mihael Prosen, glazbu Vedran Vučković, aranžman Filip Frank, Mihael Prosen, Ivan Jović i Tino Margan, audioinženjeri bili su Matko Margan (Studio Maraton) i Matej Zec (Studio G.I.S.) i Tino Margan, za miks i master su zaslužni Asher Ally i Tino Margan, za videoprodukciju Filip i Slađana Gržinčić, stilistica je bila Tajči Čekada, a posebna zahvala ide Soniru Srdoču iz Exportdrva.


Dodajmo da zagrebačka publika grupu Chasing Nord može uživo poslušati već večeras, kada će zajedno s bendovima Clone Age (ČK) i Donkey Hot (ZG), nastupiti u klubu Spunk