Doktor

Mladi riječki glazbenik priprema prvi album

Katarina Bošnjak

FOTO/PROMO

FOTO/PROMO

Prateći videospot koji potpisuju Anja Hamerlitz, Tomas Hamerlitz (aka Flomaster) i doktor, premijerno je emitiran na Halloween.Nakon samostalnih singlova “Gledat ćemo svijet”, “Last Save”, “Magija” i “Daj bebo”, mladi riječki glazbenik doktor nastavlja put prema albumu prvijencu. Ovog je tjedna predstavio i prvu suradnju, pjesmu “Duh” u kojoj je ugostio Balvana i Hokija, ekipu iz zagrebačkog glazbenog kolektiva Trep nije mrtav. Prateći videospot koji potpisuju Anja Hamerlitz, Tomas Hamerlitz (aka Flomaster) i doktor, premijerno je emitiran na Halloween.
– Nakon prvih singlova s albuma koji izlazi početkom 2022. godine, a koje sam producirao i radio sam, odlučio sam malo promijeniti pristup i pozvao dečke s kojima dugo surađujem, Balvana i Hokija, da mi se pridruže na novom singlu “Duh”. Pjesma je nastala početkom godine, ali nikako se nismo mogli skupiti na jednom mjestu da napravimo to kako treba. Na kraju je snimanje spota bio i naš prvi susret uživo, i jedan nezaboravan vikend, otkrio je doktor.


Dvosjekli mač


Uz verse Balvana i Hokija, iz navedenog kolektiva na songu je radio i Ogculo koji potpisuje mix i master. Zagrebački trio objavio je EP “Trep mjuzikl”, a Hoki je objavio i album “Duša vragu”, na kojem je i pjesma “Jedan dan” nastala u suradnji s doktorom.
Čudan hibridni spoj modernih trap beatova i elektroničke glazbe s različitim pravcima rock’n’roll i pop glazbene prošlosti, složeniji je način na koji se može opisati glazbu novog, mladog riječkog glazbenika umjetničkog imena doktor, čiji je glazbeni put započeo 2020. godine. U samo godinu i pol dana, doktor je uspio objaviti nekoliko singlova, započeti suradnju s Dallas Recordsom te najaviti debitantski album. U razgovoru s mladim umjetnikom, pravog imena Antonio Livaić, doznali smo koliko je teško probiti se na scenu u vremenima kada glazbena industrija sve teže funkcionira uživo dok online streaming platforme plamte slušateljima. Ono što je glazbenik prvo istaknuo jest da nije nimalo lako.
– Danas svi smatraju kako je izrazito lako doći do publike, posebice zbog društvenih mreža i streaming servisa, međutim to je dvosjekli mač. Jako puno ljudi danas radi glazbu i nije se lako izdvojiti ili istaknuti. Svejedno bih volio potaknuti ili motivirati nekog drugog za samostalni autorski rad u glazbi jer on donosi nešto posebno, neopipljivo i uistinu drugačije od svega drugoga, objasnio je doktor.


Prvi nastup


Projekt koji je od samog početka bio razvijan u vremenu minimalnih uvjeta za nastupe uživo, naposljetku se 9. listopada našao na velikoj sceni Pogona kulture, zajedno sa Svemirkom i pocket palmom, izvođačima sličnih afiniteta i publike. Glazbenik kojemu je ovo bio tek prvi nastup, izjavio je da se iskreno nada da će uskoro moći ponoviti nešto slično.
– Mogu reći kako su moji dojmovi izrazito pozitivni, mislim da je za prvi nastup bilo zbilja zadovoljavajuće. Isprobao sam neke drukčije koncepte i imam neko iskustvo za budućnost. Bila mi je uistinu čast što su me i organizatori prepoznali kao domaću, riječku snagu indie/pop scene, ali i što sam imao prilike svirati sa Svemirkom i pocket palmom koje uistinu cijenim kao glazbenike! Reakcije publike bile su super, vjerojatno su se svi zaželjeli svirki uživo, pa je ta energija nekako nosila sve, rekao je.
Dosad se uz ime doktora kao kantautora gotovo uvijek vezivao pojam plastikpopa koji označava specifičan glazbeni izraz, a on nam je objasnio kako on ne mora podrazumijevati nekakvo žanrovsko određenje, već je više koncept koji progovara o onome što glazbena kritika naziva trash glazbom i kulturom.
– U svijetu se, pa onda posljedično i u Hrvatskoj, javilo izrazito snažno protivljenje nekim produkcijskim elementima poput autotunea ili trapa kao žanra općenito, a plastikpop je zapravo direktan napad na takve stavove i konstantno stavljanje pritiska na autore koji se ne izražavaju na način koji žele upravo zbog straha od glazbenih kritičara, novinara, kolega glazbenika ili radijskih urednika. Plastikpop je oslobađanje straha i način uživanja slobode u glazbenom izričaju!, naglasio je.


Pjesma s porukom
Debitantski album najavljuje za početak sljedeće godine, no dok ga nema, publika koja se lagano formira može se fokusirati na nedavno objavljeni “Gledat ćemo svijet”, singl za koji doktor tvrdi da ga je umjetnički usmjerio.
– Mislim da je to stvarno iskrena pjesma koja nosi poruku, ali i priču iza sebe te mislim da je izrazito bitan faktor u shvaćanju mog umjetničkog izražavanja. Mogu reći da sam s novim singlom dobio i naklonost jednog drugog djela publike koji možda ima i svojevrsnu averziju prema elektronici, trapu ili beatovima i da je ta moja umjetnička otvorenost možda najbolje razumljiva upravo kroz najnoviji singl, kazao je.
Što se tiče budućih nastupa ove mlade nade, situacija nažalost nije pretjerano obećavajuća dok pandemija još uvijek kroji organizacijske mogućnosti, no doktor poručuje da se nada ostvarivanju inicijalnih planova za svirke kako bi svoj cijeli projekt mogao predstaviti uživo i pred publikom.