Prvi put u ulozi mentorice

Mia Negovetić: Spremna sam i jedva čekam da krene show “Zvijezde pjevaju”

Marko Dobrecović

Foto: RENATO BRANĐOLICA/ HRT

Foto: RENATO BRANĐOLICA/ HRT

Riječka kantautorica iz pjesme u pjesmu dokazuje status jedne od najvećih nada regionalne glazbene sceneMladoj riječkoj pjevačici Miji Negovetić ovih je dana poslovni raspored zaista prenatrpan. Prije mjesec dana njezina je najnovija pjesma »Mijenjam se« krenula u osvajanje etera radijskih radiopostaja, Mia aktivno radi na svom debitantskom autorskom albumu, a ove ćemo je jeseni prvi put gledati u ulozi mentorice u jedanaestoj sezoni glazbeno-zabavnog showa Hrvatske radiotelevizije Zvijezde pjevaju.


Nacija Miju pamti po izvedbi himne 2015. godine, no Mia je u posljednjih sedam godina napravila puno toga vrijednog pohvale. Glazbenica je ostvarila tri zapažena nastupa na Dori, niz pjesama kojima je krenula u aktivnu pjevačku karijeru, nominanirana je za nagradu Porin u kategoriji najboljeg mladog izvođača, a prošle je godine posudila glas glavnoj junakinji animiranog filma »Encanto – naš čudesni svijet« Mirabel Madrigal.


Mia je jedna od izvođačica koja vrlo spretno kombinira nastupe na festivalskim pozornicama, kazališnim daskama, televizijskim setovima i mnogim drugim poprištima izvedbene umjetnosti, a paralelno s time razvija svoju profesionalnu karijeru pjevačice. Autorsko umijeće pokazala je u pjesmi »Mijenjam se« za koju je napisala tekst i glazbu, a publika Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu imala ju je priliku gledati tijekom praizvedbe opere »Posljednji intermezzo« Berislava Šipuša u suradnji s Hrvatskim društvom skladatelja i 31. Muzičkim biennaleom Zagreb.
Opera prati hrvatskog pisca Janka Polića Kamova na putovanju motiviranom željom za bijegom od nesretne ljubavi, bolesti, obiteljske smrti i političkog djelovanja, a Mia Negovetić je u tom scenskom dijelu odigrala ulogu Dore, kćeri Janka Polića Kamova. Mia nam je u intervjuu kazala mnoge pojedinosti o pjesmi »Mijenjam se« i njezinom samom autorskom doprinosu, albumu prvijencu, operi »Posljednji intermezzo«, usklađivanju mnogih obaveza, showu »Zvijezde pjevaju« u kojemu će pjevačkim sposobnostima podučavati starog prijatelja i novog učenika Marca Cuccurina te novim suradnjama.


Foto: MAURO LICUL


Debitantski album


Vaša pjesma »Mijenjam se« objavljena je prije tri tjedna, pa odmah krenula u osvajanje etera, penjala se po Top ljestvicama i tome slično. Je li pjesma ispunila vaša očekivanja? Što vam je sve ta pjesma donijela?


– Stvarno sam jako sretna što je publika prepoznala pjesmu »Mijenjam se«. To mi je, ipak, najvažnije. Iskreno, nisam imala prevelika očekivanja jer sam znala da se mnogo situacija može dogoditi, no super mi je kako se sve odigralo, pa sam stoga jako zadovoljna. Ova mi je pjesma bila samo vjetar u leđa: sada radim na drugim pjesmama i jedva čekam da i njih podijelim s publikom.


Skladba »Mijenjam se« jedna je u nizu pjesama za koju ste napisali tekst i glazbu. Ima li u svim tim stihovima trunka vaših biografskih priča, doživljaja, osjećaja koje ukomponirate u pjesmu? Odakle crpite inspiraciju?


– Uvijek ima. Svu svoju inspiraciju najčešće crpim iz nekih situacija koje me potaknu da napišem pjesmu. To su privatne situacije koje, u principu, nikada ne dijelim s publikom, već im, naravno, prepustim da si sami stvore priču oko njih. Svakoga će to potaknuti na nešto drugo ili će se poistovjetiti s njom na svoj određeni način.


Je li vaš debitantski album na pomolu?


– Album je u izradi te se nadam da ću ga objaviti što je prije moguće. To mi je prvi studijski album u karijeri i zaista želim da bude poseban. Kako za mene, tako i za slušatelje.


Foto: MAURO LICUL


Prekrasan projekt


Ovog rujna nastupili ste u praizvedbi opere »Posljednji intermezzo« u suradnji s Muzičkim biennalom Zagreb. O kakvom projektu je riječ? Jeste li se snašli na daskama kazališta u liku koji ste tumačili? Kako su tekle probe i kakva je budućnost te opere?


– To je, prije svega, prekrasan projekt s prekrasnim ljudima. Bilo mi je veliko zadovoljstvo te se nadam obnovi opere i njezinom ponovnom povratku na kazališne daske. Glumila sam ulogu Dore, kćeri Janka Polića Kamova. O tom je književniku opera i rađena. Probe za operu uvijek su bile posebne. Red, rad i disciplina, ali i, s druge strane, smijeh, zabava i nova poznanstva.


Osim kazališnih i festivalskih pozornica, okušali ste se i u mnogim drugim izvedbenim projektima, primjerice posudili ste glas u animiranom filmu »Encanto«. Koliko vas nastupanje u tim brojnim i različitim projektima upotpunjuje kao pjevačicu i izvođačicu. Zašto je svaki projekt važan?


– Smatram da je to odlično iskustvo za razvitak mene kao glazbenice i glumice. »Encanto« je također bio prekrasan projekt iz kojeg sam jako puno naučila. Animirani filmovi uvijek imaju mnogo skrivenih poruka i takvi su filmovi apsolutno namijenjeni i mlađoj i starijoj publici. Svaki projekt donese ti nešto novo što kasnije nosiš sa sobom kroz život.


Na društvenim mrežama često objavljujete covere mnogih pjesama. Uživate li u tome? Je li ta forma izvođenja nešto opuštenija? Kako birate pjesme koje ćete obraditi?


– Jako volim raditi neke obrade na svoj način. Izvodim to svojim stilom i to me upotpunjuje. Uopće ne biram skladbe koje ću obraditi. Otpjevam neku od pjesama koje u tom trenutku slušam ili neku od pjesama koju posebno volim.


Foto: MAURO LICUL


Jedva čekam


U nadolazećoj sezoni emisije »Zvijezde pjevaju« sudjelovat ćete kao mentorica Marcu Cuccurinu. Jeste li se iznenadili kada ste dobili poziv? Jeste li spremni za ulogu mentorice? Što očekuje od showa?


– Jesam! Zaista sam se iznenadila. Velika mi je čast sudjelovati i mentorirati. Ustvari, mislim da je mentoriranje najlakše kada se povežeš s nekim, a u mojem slučaju to je baš tako. Iznimno mi je drago zbog toga što je moj partner upravo Marco Cuccurin. Spremna sam, apsolutno! Jedva čekam da krenemo! Ne očekujem baš ništa drugo osim uživancije, novih prijateljstava i ono najvažnije – novih iskustava za koje sam sigurna da će biti prekrasna.


Vaš učenik u »Zvijezde pjevaju« bit će mladi influencer Marco Cuccurin kojega već dugo poznajete. Kako, stoga, izgleda vaš odnos? Mislite li da Marco ima talenta za pjevanje? Koje su njegove jače strane?


– Iako se Marco i ja ne viđamo često, sve se ove godine telefonski čujemo. To traje još od showa »Zvjezdice« gdje smo se i upoznali. Već tamo smo se povezali i kliknuli, a potom smo ovaj, sada već dugi niz godina, naše prijateljstvo razvijali i bili tu jedan za drugoga onda kad je bilo najteže… Uvijek si držimo leđa!


Marco je jedna jako talentirana duša i svakako ima talenta za pjevanje. Ovaj je show prilika da se Marco testira i u nekim novim žanrovima i posebno mi je drago da ću baš ja biti ta koja će ga kroz sve ovo provesti. Mislim da su njegove najjače strane strpljenje i volja za radom. Ma, nije problem postaviti se kao mentor. Kad se radi, radi se XD.


Postoji li osoba s glazbene scene s kojom biste voljeli surađivati?


– Ne bih uopće nabrajala, jer ima ih nekolicina. Ostavljam to za iznenađenje čak i samoj sebi, ali, uz to, i publici. Volim eksperimentirati i uvijek raditi nešto novo.


I za kraj, što nam novo spremate?


– Za sada su to nove pjesme i debitantski autorski album. Veselim se tom putu!


Foto: MAURO LICUL