Preminula beogradska hitmejkerica

Marina Tucaković: Autorica čije su pjesme obilježile mnoge živote

Edita Burburan

Foto: ANTONIO AHEL/ATAIMAGES/PIXSELL

Foto: ANTONIO AHEL/ATAIMAGES/PIXSELL

Mišo Kovač otpjevao je »Svi pjevaju, ja ne čujem«, »Malo mi je jedan život s tobom«, Oliver Dragojević izvodio je njezinu pjesmu »Što to bješe ljubav«, grupa Magazin pjesme »Ti si želja mog života« i »Tri sam ti zime šaptala ime«, a potpisuje i stihove hita »Stranac u noći« Massima SavićaBeogradska hitmejkerica Marina Tucaković preminula je u 68. godini u beogradskoj bolnici Dragiša Mišović gdje je provela posljednje dane. Marina se s karcinomom dojke borila od 2018. godine, a prije nekoliko dana dijagnosticirana joj je i zaraza bolest COVID-19 zbog čega je u utorak bila hitno hospitalizirana u jednu privatnu bolnicu, a kako joj se stanje pogoršavalo, prebačena je u KBC gdje su je liječnici morali priključiti na respirator.


Njezin sin Milan Radulović na svom Twiteru je još prije nekoliko dana objavio kako se zdravstveno stanje njegove majke Marine pogoršalo te da je karcinom metastazirao na jetru, pluća i kosti.


Prva ljubav


Marina Tucaković napisala je mnoge stihove koje su izvodile brojne glazbene zvijezde regije. Svoje je prve stihove napisala kao dvanaestogodišnja djevojčica, a njezin prvi veliki hit dogodio se 1982. godine kad je napisala tekst za pjesmu »Dodirni mi kolena« koju je izvodila beogradska grupa Zana, a koju je kasnije obradila i njezina dugogodišnja suradnica Severina. Iako je završila ekonomski fakultet, Marina je do kraja života ostala vjerna svojoj prvoj ljubavi – pisanju stihova.
Prvi tekstovi bili su prilagođeni pop i rock izvedbama, a kasnije je počela pisati i surađivati s folk izvođačima. Pjesma »Zora je«, koju izvodi Neda Ukraden, predstavlja jedan od najvećih uspjeha domaće produkcije. Naime, pri nastajanju pjesme autori i pjevačica nisu uspijevali pronaći skladno rješenje za glazbenu podlogu Đorđa Novkovića.


Na kraju su pozvali Marinu da napiše tekst. Marina je napisala jedan stih »Suza je iz oka kanula« čime se pjesma uvrstila u glazbenu legendu diskografske kuće Jugoton kao najizvođenija pjesma, a prevedena je i na 13 jezika. Sama Neda Ukraden u jednom je intervjuu izjavila kako je zahvaljujući tom stihu zaradila sto tisuća eura.


Nebrojeni hitovi


Marinine pjesme izvodile su i druge glazbene zvijezde. Mišo Kovač otpjevao je »Svi pjevaju, ja ne čujem«, »Malo mi je jedan život s tobom«, Oliver Dragojević izvodio je njezinu pjesmu »Što to bješe ljubav«, grupa Magazin pjesme »Ti si želja mog života« i »Tri sam ti zime šaptala ime«, a potpisuje i stihove hita »Stranac u noći« Massima Savića. Severina je otpjevala njezine stihove u pjesmama »Tridesete«, »Gas, gas« i »Gade«… Marina je napisala i brojne hitove koje su izvodili i drugi izvođači poput Zdravka Čolića, Lepe Brene, Nine Badrić, Indire Radić, Svetlane Ražnatović, Jelene Karleuše, Bijelog dugmeta, Toše Proeskog, Harisa Džinovića i drugih.


U društvu Lepe Brene u Umagu 2008. godine, Foto: Arhiva NL


Obiteljska tragedija


Nažalost, osim njezinog senzibilteta i talenta za pisanje pjesama, Marinu je označila i osobna tragedija- njezin sin Mišo iznenada je preminuo u 24. godini. Prije trinaest godina pronašla je Mišu u njegovoj sobi kako nepomično leži na podu. Bilo je to bolno iskustvo za Marinu nakon kojeg se nikada nije u potpunosti oporavila.


O bolnom trenutku samo je jednom izjavila za medije kako je uvijek strepila nad Mišom, jer kao da je osjećala da će mu se nešto dogoditi. Detalje iz obdukcijskog nalaza nikada nije željela saznati. Marina je sinu posvetila samo jednu svoju pjesmu »Mišo moj« koju je otpjevala Ana Nikolić.


Prema riječima obitelji zasad još nije poznato gdje će Marina biti sahranjena, a jedino što se zna je kako sigurno neće biti sahranjena u Aleji velikana.