Umaški bend objavio mini EP »Nightcall«

MANNTRA Glazbeni eksperiment koji je dobro ispao

Sandy Uran

Foto: Sonicyut

Foto: Sonicyut

Izdanje donosi obrade žanrovski različitih skladbi: »No time to die« Billie Eilish, »Naranču« riječkih Putokaza i »Nightcall« KavinskogManntrina obrada skladbe »No time to die«, naslovne skladbe zadnjeg filma o Jamesu Bondu »Za smrt nema vremena«, privukla je veliku pažnju. Uslijedila je objava EP-a sastavljenog od tri pjesme. Uz navedenu, tu su još »Naranča« i »Nightcall«. Bio je to povod za razgovor s frontmenom grupe Manntra Markom Matijevićem Sekulom.Umaški bend osnovan je krajem 2011. i dosad je objavio 5 studijskih albuma. U razgovoru za naš list, vođa grupe koja je iznimno popularna i u inozemstvu, otkrio nam je i kakva je publika diljem svijeta, kako se odvija snimanje videospotova te kako razmišljaju o koncertnoj aktivnosti za nadolazeće razdoblje.


Fanovi Bonda


Prvo pitanje vezano je za to kako ste došli na zamisao da obradite određene pjesme. Što vas je inspiriralo?


– S obzirom na to da je korona usporila naše koncertne planove i aktivnosti, te smo na taj način nažalost odvojeni od publike i promoviranja autorskog rada, odlučili smo iskoristiti ovo »slobodno vrijeme« te napraviti mali eksperiment koji je na kraju stvarno dobro ispao. Publika je super reagirala i, evo, u prvom tjednu je EP obrada sastavljen od samo 3 pjesme uspio imati više od 100.000 »vrćenja« samo na Spotifyu, s time da je to najviše publika iz Njemačke i Rusije.
Imali smo malu dozu skepticizma oko te uloge, da prvi put u karijeri obradimo tuđi materijal, ali izgleda da je ljudima to ipak bilo nešto što je dobro došlo, a s druge strane, u ovim vremenima kad nema koncerta svaka nova pjesma vrijedi kao neka nadoknada za neke propuštene koncerte koji su nam nažalost još uvijek uskraćeni.


Čime ste se povodili kad ste birali pjesme koje ćete obraditi?


– Temu Jamesa Bonda smo obradili jer smo svi fanovi starih Bondova sa Seanom Conneryjem, a i Roger Moore može proći, te nam se verzija Billie Eilish činila u duhu onih klasičnih bondovskih tema pa je bilo jednostavno… Zašto ne? »Naranču« smo obradili jer je to vjerojatno pjesma za koju smo dobili najviše upita ikad: »Morate obraditi Putokaze«.


U zadnjih nekoliko godina naslušali smo se tog komentara barem 100 puta; ali imalo je smisla. »Naranča« zvuči kao neka Manntrina pjesma i tu stvarno nije bilo puno posla osim odsvirati je na naš način. Što se tiče »Nightcalla«, velik sam fan francuske electro scene, a Kavinsky mi je uvijek bio poseban s tim nostalgičnim zvukom koji me vraćao u neke 80-e obljubljene neonskim svijetlima.


Kemija benda


Obrada »No time to die« iz najnovijeg Bonda mnogima je bolja u vašoj obradi nego u originalu. Kako je nastala obrada, odnosno kako izgleda glazbeni proces kad se obrađuje neka pjesma?


– Bili smo brzi, uzeli smo pjesmu i vidjeli ako Manntrini trikovi funkcioniraju na njoj, i to je odmah upalilo. Nakon toga to nije bio pretežak proces jer ispada da apsolutno sve što idemo svirati ili obradivati dobije taj naš zvuk. Jednostavno je to kemija benda.


Pretpostavljam da vam obrade predstavljaju izazov s glazbenog aspekta…


– Više je to zanimljivo učenje. Vidiš i čuješ neke stvari koje bi ti inače napravio drukčije i uvijek nešto naučiš od toga. To su na kraju dana jednostavne pop skladbe koje nisu zahtjevne ni za pisanje, niti za sviranje, ali su genijalno posložene. Zamislite puzlu ili još bolje: dajte nekom neiskusnom kuharu jaje, brašno malo soli i ulja i znat će napraviti eventualno neko tijesto; dajte to vrhunskom kuharu, a on će od toga napraviti: pite, tijesta, paštu, kolač, kruh… Komponente su jednake, ali rezultati mogu biti na nekoj nevjerojatnoj većoj razini s istim sastojcima.


Radite li i na novom autorskom glazbenom projektu?


– Radimo, to jest počinjemo! Ovaj EP je više da skrati čekanje i nama i publici do idućeg velikog izdanja.


Vatreni Rusi


U inozemstvu ste vrlo popularni. Koja vam je publika najdraža?


– Ona koja cijeli koncert skače i koja se zabavlja (smijeh). Ako se pitanje odnosilo na to da usporedimo domaću publiku s inozemnom… Tu nema razlike zapravo. Svima je misija ista, žele ići na koncert jer im to nešto znači, jer vole to i žele maksimalno uživati u tome. Kao i u Hrvatskoj, ne možete uspoređivati publiku iz jedne regije s publikom iz druge, ipak se razlikuje i neki gradovi imaju famu da je publika »teška«. Tako je i u inozemstvu.


Zapadna Njemačka je malo rezerviranija, dok je istočna puno fanatičnija. Ruska publika je vatrena od prve do posljednje minute, kao da je to posljednji koncert na svijetu i najčešće sve eskalira do nevjerojatnog ruba.


Situacija s pandemijom se nažalost pogoršava, dakle nema smisla govoriti o planovima za koncerte, ili možda ipak ima? Kako ćete se uhvatiti u koštac s ovom nemilom situacijom?


– Mi smo vjere da će 2022. godina biti normalna godina. Naravno, s nekim restrikcijama i uvjetima, ali da će se ipak moći svirati normalne koncerte i koliko-toliko živjeti normalnim životom, makar se taj normalan život neće nikad više vratiti. Neke stvari možemo zaboraviti da su sigurne sljedećih pet, deset godina, ali koncerti nisu među njima. Planiramo tri velike turneje i sveukupno više od 60 koncerata u 2022. godini te novi album. Stvarno smo stavili sve adute na to da će se stvari konačno posložiti da možemo u miru to odraditi!


Ideja ne nedostaje

Pri predstavljanju pjesama veliku ulogu imaju i videospotovi kojima vi predajete veliku pažnju, sudeći po estetici koju njegujete. Kako nastaje taj dio priče?
– To su sve priče koje kao bend izmišljamo, imamo već napisanih barem sljedećih 10 ideja koje planiramo realizirati. Volimo to raditi, volimo imati kontrolu nad svime što radimo i danas je to jedini način da napravimo nešto malo izvan okvira. Naravno, tu onda dolazi iskusna ekipa snimatelja, redatelja itd… koja naše ideje postavi u realne okvire, iako nakon toliko spotova i sami odradimo veliki dio toga jer smo svjesni što se uistinu može snimiti i što na kraju možemo očekivati. Ipak smo dosad napravili puno spotova.