Pomiču granice

Måneskin: Sve što znamo o talijanskom bendu koji je pomeo konkurenciju na Eurosongu 2021.

Dijana Ljubanović

FOTO/REUTERS

FOTO/REUTERS

Pobjednici koji su i više od toga - modne ikone, aktivisti, buntovnici...Čini se kako se ove godine posebno uzbuđenje i prašina podigla oko Eurosonga. Tim više što je publika željna zabave, koncerata i velikih manifestacija. Sjaj pozornice, svjetla, energija, glazba, šljokice i sjajni ovogodišnji natjecatelji zalijepili su milijune za male ekrane i potpuno je razumiljivo odakle tolika zaokupljenost Eurosongom 2021. Tko ne voli kada se nalet adrenalina skotrlja niz tijelo?


Ipak, talijanski rock band koji je pozitivno šokirao još na San Remu, izdvojio se i izdigao. I već se mjesecima ne prestaje o njima govoriti.


Čak i prije nego što su odnijeli uvjerljivu pobjedu u Rotterdamu, talijanski rock band Måneskin, punio je novinske stupce. Nema tko ih nije primijetio, a pogotovo nesvakidašnju karizmu Damiana Davida, frontamana benda koji je s lakoćom zaludio cijeli svijet.

Njegova energija, izgled, odvažan stil koji pomiče granice rodnih stereotipa, rašpa u glasu i seksipil koji isijava, opili su publiku. Poruke koje šalje o biseksualnosti, slobodi i slobodnom izboru, brisanje granica i stereotipa, samosvijesnost, hrabrost, različitost, upornost… mnogo je više od nastupa na kičastoj paradi. Nova generacija showmana koja ne radi pjesme po šabloni koja “prolazi”, uistinu ulijeva nadu da je glazba i u vrijeme konzumerizma ipak više od showbusinessa.


Gdje god se pojavi izaziva reakciju, postao je mali od skandala, budući da je već iste, pobjedničke noći šokirao zbog špekulacija kako je šmrkao kokain u Green Roomu, a potom još i strastveno poljubio bubnjara na pozornici. Unatoč svemu tome, mase ga obožavaju, preko noći je postao celebrity crush mnogima, a cijeli mlađahni bend s prosjekom godina 22, donio je osvježenje na eurovizijsku pozornicu i odagnao banalnost.


Pročitajte što smo sve saznali o bendu koji je pokorio Europu jer “We just want to say to the whole Europe, the whole world – rock and roll never dies!”Upoznali su se u školi


Victoria De Angelis (bas) i Thomas “Er Cobra” Raggi (gitara) poznaju se otkad su pohađali istu srednju školu. Iako su znali za međusobnu strast prema glazbi, zbližili su se tek u kolovozu 2015., kada su pohađali znanstvenu srednju školu J.F. Kennedyja u Rimu. Tada su odlučili pokrenuti bend. Kasnije su im se pridružili pjevač Damiano David i bubnjar Ethan Torchio. Potonji je pronađen putem Facebook oglasa, piše Wiwi Blogs.


Talijani su, ali imaju dansko ime


Četiri člana su se slučajno odlučili nazvati Måneskin. Kao što je Victoria otkrila, bend je tražio ime za nastup na lokalnom glazbenom natjecanju za demo bendove. “Ali nismo znali kako se nazvati”.


Zatim, ideja: budući da je Victoria napola Dankinja pa su svoje istraživanje usmjerili na riječi tog jezika. A kad je izgovorila “Måneskin”, svi su se zaljubili u zvuk i ikoničnost. Tako su, nekoliko mjeseci kasnije, krenuli na putovanje u nordijsku zemlju. Na danskom to znači “mjesečina”. Donijelo im je sreću. Bend je na natjecanju osvojio prvu nagradu. Bio je to početak blistave karijere.Damiano rođendan dijeli s dvije rock ikone


Zgodni 22-godišnji Måneskinov pjevač Damiano David rođen je 8. siječnja 1999. Točno 64 godine ranije, 8. siječnja 1935., rođena je jedna od najznačajnijih kulturnih ikona 20. stoljeća: Elvis Presley, kralj rocka. Nekoliko godina kasnije, 8. siječnja 1947., na red je došao The Thin White Duke David Bowie, još jedna vodeća i utjecajna ličnost u glazbenoj industriji i jedan od najvećih umjetnika svih vremena. Zanimljivo je da sva trojica dijele isti datum rođenja s drugom osobom, poznatom iz mnogo neugodnijih razloga: Kim Jong-un, vođa Sjeverne Koreje, rođen je 8. siječnja 1984.Karijeru su započeli kao ulični svirači u Rimu


Måneskin je brusio svoj zanat u srcu Rima. Sate proba u studiju pratili su nastupi uživo za prolaznike. Mogli ste ih čuti na ulicama povijesne jezgre grada, uključujući poznatu ulicu Via del Corso i četvrt Colli Portuensi.


Slavu su stekli na X Factor Italia


Šira javnost upoznala je Måneskin tijekom jedanaeste sezone X Factor Italia 2017. godine. U showu talenata mentor im je bio Manuel Agnelli, vođa alternativnog rock sastava Afterhours. Smatrali su ih favoritima za pobjedu od prve audicije nadalje. Na kraju su bili drugi, iza pop-tenora Lorenza Licitre. No, neki od njihovih nastupa na pozornici postali su viralni, na primjer kada su obradili “Kiss This” grupe The Struts dok je Damiano plesao na šipci noseći čizme s potpeticom.


Dijele istog menadžera kao dvoje bivših natjecatelja Eurovizije


Måneskin su nesumnjivo super nadarena skupina. Ali velik dio njihovog uspjeha svodi se i na Martu Donà, njihovu menadžericu. Prepoznata je po svojoj profesionalnosti i sposobnosti da izgradi vjerodostojne karijere za svoje umjetnike, što cijene i javnost i kritičari. Marta upravlja LaTarma Management, timom žena koji se bavi promocijom i savjetodavnim aktivnostima umjetnika i ličnosti povezanih sa svijetom glazbe i zabave. Karijeru je započela na polju menadžmenta radeći zajedno s Marcom Mengonijem, svojim vodećim umjetnikom. Nekoliko godina kasnije započela je suradnju s Francescom Michielin. Čini se da zna recept za uspjeh!Proveli su mjesec dana na turneji Europom


U veljači 2019. godine Måneskin je započeo svoju prvu međunarodnu turneju s jedanaest termina u nekoliko europskih zemalja. Zaustavili su se u Barceloni i Madridu u Španjolskoj, Parizu u Francuskoj, Zürichu, Bernu i Luganu u Švicarskoj, Hamburgu, Stuttgartu i Münchenu u Njemačkoj, Bruxellesu u Belgiji i Londonu u Velikoj Britaniji. Iskustvo je zabilježeno u polusatnom dokumentarnom filmu na YouTube kanalu benda. U trenutku razonode i opuštanja, mogu se vidjeti kako rade na taktu za novu pjesmu. Damiano se šali s gitaristom Thomasom Raggijem govoreći mu: “Hajde Thom, dobit ćeš Sanremo”. Dvije godine kasnije osvojili su priželjkivanog zlatnog lava.


U svojim pjesmama često spominju ime Marlena


Måneskin spominje ime Marlena na pet skladbi s njihovog prvog studijskog albuma Il ballo della vita: “Torna a casa”, “Morirò da re”, “L’altra dimensione”, “Le parole lontane” i “Niente da dire”. Måneskin je objasnio tko je Marlena tijekom koncerta održanog krajem 2018. Ona nije fizička osoba, već oličenje poruke koju žele lansirati svojom glazbom. Ona je ideal slobode, života i kreativnosti. Ona je ništa više od zamišljene figure koja obuhvaća sva četiri člana grupe, pa čak i same obožavatelje i slušatelje. Znači, nema tajne ljubavi frontmana ili drugih članova benda. Marlena je istodobno svi i nitko. Ovo ostaje temeljni koncept za Måneskina i, općenito, za postojanje svih nas.


Među najuspješnijim su talijanskim umjetnicima posljednjih godina


U manje od četiri godine, Måneskin je već premašio milion od primjeraka između albuma i singlova. U Italiji su sakupili sedamnaest platinastih ploča i šest zlatnih ploča. Imaju dva albuma broj jedan (Il ballo della vita iz 2018. i Teatro d’ira iz 2021. – Vol: 1), jedan singl broj jedan („Torna a casa“) i tri singla broj dva („Chosen“ i, „Morirò da re“ i “Zitti e buoni”).Nadahnuti su Harryjem Stylesom


Måneskin su otkrili umjetnike koji su oblikovali njihov stil. Priznali su da imaju vrlo različite ukuse, od Brune Marsa, Red Hot Chili Peppersa do Arctic Monkeys. Ali postoji jedno posebno ime oko kojeg se slažu, bivši pjevač One Directiona Harry Styles. Nije slučajno što je Måneskin obradio dvije pjesme pjevača: “Kiwi” i “Carolina”.