»Put«

Livijo Morosin i Ivan Dečak u čakavskom duetu: “Pjevanje na čakavskom je bilo izazov”

Ivana Kocijan

FOTO: PR

FOTO: PR

Pjesmu koju izvodi s frontmenom Vatre Livio Morosin napisao je stihove, dok glazbu potpisuje zajedno s Marcom JB-jem i Brankom Radićem.Kada stvaranje jedne pjesme poveže ljude iz Istre, Slavonije, Londona, pa se u izradu videospota još uključi i akademski slikar, znamo da bi pred nama mogla biti posebna priča. Cijela je priča još posebnija kad se zna da je ispričana – na čakavskom.


Riječ je o pjesmi »Put« za koju je stihove napisao poznati istarski glazbenik Livio Morosin koji glazbu potpisuje zajedno s Marcom JB-jem i Brankom Radićem.


Ženski vokal u pjesmi otpjevala je pulska multimedijalna umjetnica Renata Šimić, a video je djelo Danila Dučka, akademskog slikara, animatora i ilustratora koji je većinu svog radnog vijeka proveo u New Yorku, nakon kojeg se posljednjih godina skrasio u Motovunu.


Odličan izazov
Da bi priča postala još zanimljivija, Livio je pozvao frontmena popularne grupe Vatra Ivana Dečaka koji je čakavsko narječje donedavno samo slušao, da s njim otpjeva novi singl.– Kad sam upoznao Ivana i dečke, a bilo je to davno, u Šibeniku, shvatio sam da su to dobri i jednostavni ljudi koji vole glazbu. Od tada se družimo. Rijetko, ali iskreno.


Znao sam da ćemo se kad tad naći u istoj pjesmi. I fala Bogu. Dogodilo se… Pjesma je nastala u Londonu, a autori smo Marc JB, Branko Radić i ja.  A Ivan tako dobro pjeva čakavski da čovjek ne vjeruje, rekao je Livio Morosin.


Foto: DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL

Photo: Dusko Marusic/PIXSELL


Ivan Dečak otkrio je kako je objeručke prihvatio njegov poziv za suradnju.– Već duže vrijeme, kada god se sretnem s Livijem, a to je uglavnom u sitne sate na kojekakvim afterima, govorim mu kako bi bilo fora da se spoji put jednog Istrana i Slavonca u pjesmi.


I, kako ono kaže poslovica: pazi što si želiš… I inače mi je zanimljiv rukopis Livia Morosina. U ‘90-ima je nepogrešivo redao hit za hitom u pop pjesmama koje nisu bile potrošna roba.


Mnoge od njih i danas sigurno plove radijskim eterom i ne dođe vam da zbog njih promijenite stanicu, dapače, uvjeren sam kako će većini slušatelja izmamiti osmijeh i natjerati ih da poglasne i zapjevaju.


U novije vrijeme pak piše prekrasne balade koje me, čak i ako ne razumijem baš svaku riječ, pogađaju direktno u srce, rekao je Dečak i dodao:
– Pjevanje na čakavskom u pjesmi »Put« mi je, naravno, bio izazov, a ako nešto volim u ovom svom pozivu, to su izazovi. Da ne duljim: poglasnite zvučnike i otisnite se na Put.«


Spot s iPada


Neopterećenost mišljenjima i uspjehom glavni je Morosinov pokretač koji ovom pjesniku omogućava suradnje s različitim ljudima, na različitim projektima, kao i osobnu slobodu da konstantno radi ono što mu je srcu blisko, da istražuje, stvara, uči, radi.


Pjesma »Put« nastavak je njegovog očuvanja lokalpatriotske baštine u koju je uključio i ljude koji Istru vole na daljinu.Videospot je animacija Danila Dučka, nastala u potpunosti na iPadu. Ovaj akademski slikar, animator, ilustrator i fotograf svoj rad na iPadu naziva »ljetnom tehnikom« kojom se i ovog puta poslužio i stvorio još jednu svoju impresiju inspiriranu pjesmom Livija Morosina.