18. ožujka u HKD-u

Kralj sevdaha Damir Imamović najavljuje premijerni koncert u Rijeci

Ivana Kocijan

Foto: ALMIN ZRNO

Foto: ALMIN ZRNO

Sa svojim mnogobrojnim projektima gostovao u Kini, Meksiku, diljem Europe i SAD-a, a uz njegov rad snimljen je i dokumentarni film Distune promotion i HKD s ponosom predstavljaju premijerni riječki koncert Damira Imamovića koji će biti održan 18. ožujka u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Damira Imamovića s pravom nazivaju kraljem sevdaha i revolucionarom ovog žanra, redizajnerom balkanskog bluesa.


«Svestrani sarajevski pjevač, glazbenik rodom iz poznate sevdaške obitelji, karizmatičan je performer i neumorni inovator u pronalaženju originalnih načina stapanja bogate prošlosti sevdaha s budućnošću koja se širi i osnažuje. Imamović premijerno dolazi u Rijeku u formi trija, koji osim njega čine i Žiga Golob na kontrabasu i Derya Türkan na kemencheu.


Damir Imamović je sa svojim mnogobrojnim projektima gostovao u Kini, Meksiku, diljem Europe i SAD-a, u prestižnim prostorima poput The Kennedy Center (Washington DC), Concertgebouw (Amsterdam), Kolarac (Beograd), Centre Pompidou (Pariz)…, uz njegov rad snimljen je i dokumentarni film »Sevdah« Marine Andree-Škop (DIM, 2009.), a on sam napisao je i knjigu ‘’Sevdah’’ – prvu povijest žanra (Vrijeme, 2016).
Vrlo je aktivan i kao predavač tradicionalne glazbe. Njegova zanatska strana urodila je projektom po imenu ‘’SevdahLab’’ – putujućim laboratorijom sevdaha, kojim Damir izlaže povijest i estetiku ove tradicionalne umjetnosti.


SevdahLab predavanja i radionice održavaju se na prestižnim fakultetima, muzičkim institutima i drugim prostorima u Europi i Americi«, navode organizatori.


Od 2005. Imamović nastupa sa svojim trijom, kvartetom »Sevdah Takht«, kao i u prigodnim projektima s Vlatkom Stefanovskim, Tamarom Obrovac, Jelenom Popržan, Jadrankom Stojaković, Natsuki Kido, Draganom Dautovskim, Bojanom Zulfikarpašićem, Bacharom Khalifeom, Ericom Vloeimansom i mnogim drugima.


Snimio je šest albuma za Glitterbeat Records i Wrasse Records te je surađivao s producentima poput Chrisa Eckmana i Joea Boyda.


Njegov zadnji album ‘’Singer of Tales’’ iz 2020. godine snimljen je u suradnji s producentima Joeom Boydom (Nick Drake, R.E.M., Fairport Convention) i Andreom Goertler, pod redateljskom palicom Grammyjem proslavljenog Jerryja Boysa (Buena Vista Social Club, Ali Farka Touré) u izdanju Wrasse Recordsa.


Kombinacija njegovog moćnog i okretnog pjevanja uz pratnju gudačkih instrumenata na albumu stvara zavodljiv i originalan akustični zvuk.


Inspiraciju za album pronašao je u istoimenoj knjizi harvardskog etnografa Alberta Lorda o putovanjima njegova mentora Balkanom u 30-im godinama 20. stoljeća.


U tim istraživanjima spominju se narodne pjesme koje sežu još iz vremena Homerove Ilijade. Program djelomično sufinanciraju Zaklada Kultura nova, Grad Rijeka – odjel za kulturu i Ministarstvo kulture i medija RH. 


Ulaznica u prodaji

Ulaznice su u prodaji i to po cijeni od 15 eura, a ako ih ostane, na dan koncerta cijena će im iznositi 20 eura. Prodajna mjesta su sustav mojekarte.hr, Dallas Music Shop Rijeka, Foto Revija i New Sound (Matulji).


Ako ih ostane do 18. ožujka, sat vremena prije početka koncerta bit će ih moguće kupiti i na blagajni HKD-a.