Ljutiti prosvjednici

Kip Cristiana Ronalda izazvao kontroverze u Indiji

Hina

FOTO/Reuters

FOTO/Reuters

Dan nakon otkrivanja 400 kilograma teškog kipa, oko njega su se okupili prosvjednici noseći crne zastaveNovi kip nogometne zvijezde Cristiana Ronalda izazvao je ovaj tjedan kontroverze u indijskoj saveznoj pokrajini Goi, gdje je lokalno stanovništvo prigovorilo što se slavi portugalski nogometaš umjesto igrača iz Indije.


Michael Lobo, ministar pokrajinske vlade, na Twitteru je objavio da je namjera kipa bila promovirati nogomet kao sport i nadahnuti mlade ljude da ga zaigraju.


Umjesto toga, dan nakon otkrivanja 400 kilograma teškog kipa, oko njega su se okupili prosvjednici noseći crne zastave, javila je indijska novinska agencija IANS.
Prosvjednici nisu bili ljuti samo zbog odluke da se oda počast stranom nogometašu, već i zbog činjenice da je riječ o igraču iz Portugala, što je shvaćeno kao posebna uvreda jer je upravo Portugal stoljećima upravljao Goom kao svojom kolonijom, napustivši je tek prije 60 godina.


Lobo je rekao da je njegovo pojašnjenje da prosvjednici jednostavno mrze nogomet.


U Indiji kriket je bez dvojbe najpopularniji sport  uopće, iako u nekim područjima koja nisu kolonizirali Britanci, poput Goe, nogomet uživa veću popularnost.


Unatoč tome što ima više od 1.3 milijarde stanovnika, Indija je lošija u nogometu od mnogih drugih mnogo manjih zemalja, dodao je Lobo.