Tradicionalno

Kino Mediteran: Gostovanje Festivala mediteranskog filma Split u Ljetnom Art-kinu

Portal Novi list

Donosi tri odabrana filma koji se pod zvjezdanim nebom u dvorištu riječkog Kapucinskog samostana prikazuju od 24. do 26. lipnja.Već tradicionalno s početkom ljeta u Ljetno Art-kino stiže gostujući program Kina Mediteran koji s ovogodišnjeg Festivala mediteranskog filma Split – od strane Guardiana nedavno proglašenog jednim od top deset europskih ljetnih filmskih festivala – donosi tri odabrana filma koji se pod zvjezdanim nebom u dvorištu riječkog Kapucinskog samostana prikazuju od 24. do 26. lipnja.


Gostujući program u petak, 24. lipnja otvara sjajna francuska drama Puno radno vrijeme Erica Gravela, intenzivan portret moderne žene, samohrane majke, razapete između djece i posla te predgrađa i grada, premijerno prikazana prošle godine u Veneciji u programu Horizonti gdje je osvojila nagrade za Najboljeg redatelja i glavnu glumicu (Laure Calamy).


Idućeg dana na repertoaru je britanska komedija Brian i Charles Jima Archera o prijateljstvu uvrnutog izumitelja i njegovog robota, snimljena u mokumentarističkom stilu.
Nakon premijere na prestižnom Sundance Film Festivalu, kritika se pohvalno izrazila o redateljevoj umješnosti da u šašavu premisu filma i tzv. buddy komediju uvrsti i ozbiljne teme poput osamljenosti, izoliranosti i depresije koje su toposi duše modernog čovjeka.


U nedjelju, 26. lipnja program se zaključuje čileanskom dramom Mjesto zvano Dostojanstvo Matíasa Rojasa Valencije o koloniji izgnanih bivših nacista u Čileu znanom kao Dostojanstvo, poznatoj po mučenjima, indoktrinaciji i represiji koja je premijerno prikazana na Tallin Black Nights Film Festivalu.


Projekcije filmova u Ljetnom Art-kinu, u dvorištu Kapucinskog samostana (ulaz kroz Art-kino), započinju u 21:30 sati, a u slučaju lošeg vremena, održavaju se u dvorani Art-kina.


Ovogodišnje gostovanje Kina Mediteran u Art-kinu održava se u sklopu europskog projekta jadranskih kina iz Rijeke, Splita i Dubrovnika – Kino magistrala.


Ulaznice za filmove mogu se rezervirati putem e-pošte ([email protected]), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.