Šestodijelna slovenska kriminalistička serija

Serija “Jezero”: Mračna priča o ubojstvima u rajskom okružju alpskih jezera

Marinko Krmpotić

Foto: Press

Foto: Press

Izvrsna šestodijelna TV-serija o mračnim dijelovima ljudske psihe, u režiji Matevža Luzara i Klemena Dvornika, nastala je po istoimenom romanu slovenskog književnika koji je zaslužan za njezin scenarij. Riječ je o kvalitetnom uratku punom vrlo dobrih adutaNapokon i Slovenija na području kvalitetnih TV-serija ima »konja za utrku« s Hrvatskom i Srbijom, koje već nekoliko godina nude, na razini svjetskih standarda, neke iznimno vrijedne TV-serije. »Jezero« nedvojbeno ulazi u taj krug i sa zanimanjem će ga pogledati svaki ljubitelj dobrih kriminalističkih serija u bilo kojem dijelu svijeta.


Štoviše, režiseri Matevž Luzar i Klemen Dvornik uspjeli su kroz šestodijelnu TV-seriju, koju naši gledatelji mogu gledati na RTL-ovoj online platformi PLAY Premium, ne samo prikazati božanstvene ljepote slovenskih alpskih jezera, već i mračnom pričom o ubojstvima u tom rajskom okružju stvoriti posebno tamno ozračje zbog kojeg, ako već postoje Nordic i Scandi Noir te Welsh Noir, možemo govoriti i o Alpe Noiru. Bolje rečeno – slovenskom Alpe Noiru.


Obiteljski odnosi inspektora Birse jedna su od tema


Mračna priča


»Jezero« je, dakle, kriminalistička serija o mračnim dijelovima ljudske psihe, a zasluge za to svakako ima i slovenski književnik Tadej Golob po čijem je istoimenom romanu serija, koje je bio i scenarist, i napravljena. Što ćemo u »Jezeru« gledati, jasno je već iz prvih kadrova kad svjedočimo kako je tijekom novogodišnjih praznika u jednoj od rječica koje utječu u Bohinjsko jezero pronađen obezglavljen ženski leš. Na njegovu nesreću, u tom se trenutku tu, pri povratku s novogodišnjeg dočeka iz Bohinja prema Ljubljani, nađe i policijski inspektor Taras Birsa (Sebastian Cavazza) koji će silom prilika morati preuzeti taj slučaj iako je izvan okvira njegove zemljopisne nadležnosti.
U rješavanje kreće s ekipom koju čine mlada, tek u policiji zaposlena, inspektorica Tina Lanc (Nika Rožman) te već uigrani dvojac njegovih pomoćnika koje čine Pavle Brajc (Gregor Čušin) i Zoran Osterc (Matej Puc). Istražujući najprije identitet ubijene djevojke te potom i što je radila u tom alpskom dijelu Slovenije, ova četvorka »krstari« od Ljubljane prema Alpama i natrag polako otkrivajući elemente mračne priče koja je najprije dovela do smrti djevojke, a tijekom same istrage dovest će do još dva ubojstva. I tek će nakon toga biti otkriveno ono čuveno tko, kada, zašto i kako.


Omiljeni slovenski pisac

U Sloveniji izuzetno omiljen književnik Tadej Golob kod svojih prvih južnih susjeda ima prevedenu samo jednu knjigu – omladinski roman »Zlatni zub« (2011.). No, možda baš ova serija pripomogne u odluci da se hrvatsko čitateljstvo upozna i s nekim od njegovih kvalitetnih trilera od kojih, uz već spomenute, treba navesti i »Virus« objavljen 2020. godine. Golob je i autor niza u Sloveniji vrlo popularnih biografija o rock kantautoru Zoranu Predinu, košarkašu Petru Vilfanu, glumici Mileni Zupančić, političarki Alenki Bratušek i odvjetniku Petru Čeferinu. Zanimljivo je da mu je, budući da je zaljubljenik u alpinizam, prva knjiga bila putopis o Everestu koji je objavio 2000. godine u koautorstvu s Davorinom Karničarem i Urbanom Golobom.

 


Sjajna gradnja likova


Serija je, odnosno knjiga, očigledno ispoštovala sve temeljne premise detektivskog žanra i svakom tko voli ovu vrstu književnosti, filma ili TV-serija, pružit će zadovoljstvo jer zaista nije nimalo lako otkriti tko je ubojica i koji su njegovi motivi. Pri tome forenzika i klasični policijski dokazi neće imati najbitniju ulogu, već će se do rješenja morati doći kroz razmišljanje, analiziranje i razmatranje emocijama i psihom motiviranih postupaka likova uključenih u ovu Slo Alpe Noir priču.


Sebastian Cavazza kao policijski inspektor Taras Birsa i Nika Rožman kao njegova mlada kolegica Tina Lanc


No, uz taj neizostavni, a sjajno odrađen žanrovski dio, »Jezero« nudi i uočljive kritičke oštrice prema nemoralnim i beskrupuloznim načinima zarade (u ovom je slučaju to farmaceutska industrija), odnosno sliku raslojavanja slovenskog društva u kojem su pripadnici bogataškog sloja sve nedodirljiviji, time i opasniji za zakonima uređen sustav suvremene EU-države. Svemu ovome valja pridodati i jako dobro odrađen dio gradnje likova i njihovih karaktera kroz međusobne odnose. Tu su u prvom planu obiteljski odnosi inspektora Birse koji, djelomično i zbog nezadovoljstva u braku, pretjerano »uranja« u policijski posao, ali još i više od te njegove obiteljske priče svjedočimo odnosima među članovima policijske četvorke pri čemu je u prvom planu mlada inspektorica Nika koja mora izdržati početna generacijska i seksistička zamjeranja da bi ostaloj trojici pokazala kako je godine i spol ne čine manje vrijednom u poslu kojim se bave.


Poznato glumačko ime

Sebastian Cavazza itekako je poznato ime i izvan Slovenije, posebno u Hrvatskoj i Srbiji gdje je glumio u nizu filmova i TV-serija. Primjerice, u hrvatskoj političkoj komediji »Koja je ovo država?« Vinka Brešana glumio je premijera, u sjajnom filmu Ivone Juke »Ti me nosiš« portretirao je lik Marina, a u seriji »Počivali u miru« bio je Bruno Vilinski. U Srbiji se istaknuo glumeći strane državljane negativce i to u briljantnoj TV-seriji »Besa« Dušana Lazarevića te »Senke nad Balkanom« Dragana Bjelogrlića.

Sjajni glumci


Uz dobru priču i isto takvu režiju, uspjehu serije svakako je doprinijela i gluma pri čemu seriju nosi sjajni Cavazza, iskusni slovenski glumac koji je na izniman način oživio lik ciničnog, pomalo već i umornog, ali itekako sposobnog policijskog inspektora koji svoju suprugu ne voli više toliko da ne bi »odlutao« u zagrljaj mlade kolegice, ali istom snagom kao i ranije voli planine koje su za njega simbol prirodnosti koju je suvremeno društvo izgubilo pa stoga režiseri u nekoliko navrata njegove dijaloge gledatelju predstavljaju na taj način da su, dok se scena odvija u gradu, u pozadini Birsina lica jasno vidljive Alpe koje su kontrast svemu umjetnom.


jezero


Odlično je lik mlade inspektorice Tine Lanc odglumila Nika Rožman, a jako su dobri i u stilu Stanlija i Olija zamišljeni likovi policijskih inspektora Brajca i Osterca koje su majstorski odigrali Puc te, posebno, Čušin. Njih dvojica svojom povremenom šlampavosti – koja ipak ne utječe na istragu – cijeloj inače mučnoj i teškoj priči daju onu itekako potrebnu notu blagog humora i relaksacije. Dodaju li se spomenutima i dobro odrađeni likovi negativaca, onda je jasno da »Jezero« ima puno dobrih aduta te nije čudo da je riječ o prvoj slovenskoj seriji koja je potpuno opravdano izazvala zanimanje i izvan okvira Dežele.


Da je riječ o kvalitetnom uratku potvrđuje i činjenica da je kraju već privedeno i snimanje druge sezone koja uskoro započinje s emitiranjem pa ćemo, očigledno, i dalje moći uživati u štorijima detektiva Tarasa Birse i njegovih kolega.


Uskoro druga sezona

Ljubitelji prirode teško će moći ostati ravnodušni na predivne krajolike Triglavskog narodnog parka. Nažalost, u drugoj će sezoni, čije emitiranje u Sloveniji započinje krajem ove godine, toga biti manje. Naime, druga se sezona uglavnom odvija u Ljubljani, a iznova šestodijelna serija ovog se puta temelji na drugoj i trećoj knjizi Golobove serije o inspektoru Birsi, romanima »Leninov park« (2018.) te »Dolina ruža« (2019.), a tematski je, pišu slovenski mediji, vezana uz ekstremističke skupine te novodobne i starodobne tajkune. Prve tri epizode obrađuju roman »Leninov pak« i režirao ih je Klemen Dvornik, a završne tri temelje se na »Dolini ruža« i potpisuje ih Matevž Luzar.