Singl »Grličica grkovala« uvod u »Traditional Songbook«

HOJSAK & NOVOSEL: ‘Kod nas nema laganja jer ono što sviramo, to i jesmo’

Sandy Uran

Foto: TOMISLAV ŠILOVINAC

Foto: TOMISLAV ŠILOVINAC

Odrasli smo uz tradicijsku glazbu i ona je nezaobilazni dio našeg glazbenog identiteta. Obojica imamo klasičnu naobrazbu, a što se tiče jazza, ja sam se obrazovao kroz svirke s ponajboljim jazz umjetnicima u regiji, dok je Filip jedini tamburaš na svijetu s jazz diplomom, i to njujorškom, kaže Tihomir HojsakUmjetnički iskorak, u ovom slučaju riječ je o glazbi, privući će pažnju poštovatelja takvih izričaja koji u sebi sublimiraju tradiciju u novom ruhu. Takvo što potpisuje i duo Hojsak & Novosel, koji je objavio novi singl »Grličica grkovala«. Doznali smo da je riječ o drugom singlu koji će se naći i na novom nosaču zvuka simboličnog naziva »Traditional Songbook«.


U lipnju su predstavili singl »Ribara starog kći« koji su snimili u suradnji s Perom Galićem. No, njihova interpretacija tradicionalne skladbe »Grličica grkovala«, kojoj su podarili novu dozu energičnog ethno jazza, zasigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Za pjesmu su snimili i videospot koji potpisuje Cinematic studio iz Osijeka i redatelj Josip Grizbaher te direktor fotografije Tomislav Šilovinac.


Napjev iz Pokuplja


A evo što su ovim povodom kazali Filip Novosel (tambura) i Tihomir Hojsak (kontrabas) u razgovoru za naš list.
– S obzirom na to da se album zove »Traditional Songbook«, htjeli smo glazbom predstaviti što više hrvatskih krajeva. Tražio sam nešto iz središnje Hrvatske i naišao na ovaj napjev iz Pokuplja, govoreći o nadolazećem albumu kazao je Filip Novosel.


Kažite nam nešto više o tome zašto ste se odlučili upravo za obradu skladbe »Grličica grkovala«?
Novosel: S obzirom na to da je ova pjesma ili napjev vrlo neobične metrike, odmah sam u glavi imao skicu aranžmana i čuo da bi Tihomir i ja mogli sjajno zazvučati. Super se uklopila u album jer nam je baš nedostajao nekakav napjev iz središnje Hrvatske.


Vaše glazbeno djelovanje je specifično i do sada ste obradili mnoge poznate pjesme. Što je bilo presudno da krenete upravo u ovom glazbenom smjeru u kojem djelujete?


Hojsak: Filip i ja odrasli smo uz tradicijsku glazbu i ona je nezaobilazni dio našeg glazbenog identiteta. Obojica imamo klasičnu naobrazbu, a što se tiče jazza, obrazovao sam se kroz mnoge svirke s ponajboljim jazz umjetnicima u regiji, dok je Filip jedini tamburaš na svijetu s jazz diplomom, i to njujorškom. Kad se sve to spoji, zapravo je i logično da smo krenuli upravo tim putem i da smo tako uspješni u tome. To je ono što mi jesmo, nema laganja jer ono što sviramo to i jesmo.


Duo Hojsak & Novosel s Perom Galićem, Foto: TOMISLAV ŠILOVINAC


Obišli pola svijeta


Kad je riječ o novim projektima, što nam možete najaviti?


Novosel: Vrlo smo oprezni u najavama jer situacija s COVID-19 stalno od nas zahtijeva nove prilagodbe. Sada smo usredotočeni na novi album i željeli bismo taj repertoar predstaviti gdje god je to moguće. Veselimo se koncertnoj promociji u dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda 16. listopada i nadamo se da će biti puna. Naravno, onoliko koliko to situacija dopusti.


Kakvi su vam planovi i želje za budućnost u pogledu koncerata?


Hojsak: Do pandemije smo stvarno obišli pola svijeta, a počeli smo probijati i neka nova tržišta. Iskreno, bili bismo najsretniji kad bismo se vratili na onu situaciju iz 2019. godine.


Za kraj nam otkrijte imate li ambicije snimiti neku pjesmu sa žešćim rock bendom kao što to rade pojedini glazbenici u inozemstvu?


Novosel: Već surađujemo s legendama regionalne rock scene kao što su Vlatko Stefanovski ili Pero Galić iz Opće opasnosti, a naša publika to jednostavno obožava. Nikad se ne zna što budućnost donosi, a ono što možemo reći je da nas svaki novi izazov i svaka nova suradnja inspirira da radimo još više i pokušamo biti što originalniji.