Vrhunske improvizacije

Jazz petkom na Zametu: Duo Hojsak & Novosel sutra u Baptističkoj crkvi

Ivana Kocijan

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Glazbenu su priču započeli kao Bow vs Plectrum (Gudalo protiv trzalice)



U sklopu programa Jazz petkom na Zametu sutra od 20 sati u Baptističkoj crkvi nastupa duo Hojsak & Novosel. Utemeljeni u siječnju 2016. godine, glazbenu su priču započeli kao Bow vs Plectrum (Gudalo protiv trzalice).


Već na samom početku svoga djelovanja, Filip Novosel na tamburi i Tihomir Hojsak na kontrabasu pokazali su koliko dobre glazbene energije i emocije može donijeti neočekivani spoj dva instrumenta u originalnim skladbama. Dva žičana instrumenta s različitom tradicijom sviranja utemeljenoj na hrvatskoj tradicionalnoj glazbi, u rukama Filipa i Tihomira donose etno jazz s panonskim prizvucima.


Vrhunske improvizacije ispunjene narodnim glazbenim motivima u potpunosti razotkrivaju dosege oba instrumenta – tambure i kontrabasa. Brojni nastupi diljem Hrvatske i svijeta ovaj su dvojac istisnuli u sam vrh svjetske glazbene scene te donijeli iznimnu pozornost medija.




Trenutačno su u fazi izdavanja novog albuma »Traditional Songbook«, a dva singla s kojima su ga najavili imaju pozitivne kritike struke i publike.