Slovenski glazbeni kolektiv

Grupa Laibach: stigao EP »Love Is Still Alive«

Ivana Kocijan

Foto: LUKAKASE

Foto: LUKAKASE

14. travnja predstaviti će ga u zagrebačkoj Tvornici kultureKultni slovenski glazbeni kolektiv Laibach objavio je EP »Love Is Still Alive«, koji će, u sklopu aktualne turneje, 14. travnja predstaviti u zagrebačkoj Tvornici kulture.


U zori trećeg tisućljeća, kako Laibach uvodi u izdanje, naš planet se pretvorio u mrtvi kamen uništen ratovima, pandemijama i zlom samog čovjeka. Kreće egzodus posljednjih preživjelih Zemljana koji su prisiljeni tražiti novi planet, a nisu sigurni da će uspjeti doći do Marsa.


Iako su izgubili svoju povijest, dok god imaju tračak nade, hrabro će ići gdje još nitko nije išao – dok god ljubav još postoji.
EP »Love is Still Alive« kroz osam verzija pjesme prati putovanje preživjelih kroz Sunčev sustav, ali i kroz glazbene žanrove zadnjih desetljeća«, navodi se u popratnom materijalu.


EP, pišu mediji, odiše »vibrom« starog countryja, nevjerojatnih šlagera, krautrocka ili psihodelije. Izdanje se nastavlja na glazbu iz sci-fi komedije »Iron Sky – The Coming Race«, koja završava uništenjem Zemlje i Mjeseca. Originalna Laibachova glazba skladana za film bit će objavljena ove godine, a bend planira objaviti i videoigru na istu temu.


Drugi dio velike europske turneje Laibach je započeo u Švicarskoj, a ovog proljeća nastupit će i u Skandinaviji, Francuskoj, Njemačkoj, Austriji te Hrvatskoj.


Osim novog materijala, predstavit će i izabrane pjesme s nedavno objavljenog teatralnog projekta »Wir sind das Volk«, albuma »Sketches of the Red Districts«, selekciju klasika i posebnu izvedbu proročanske pjesme »The Future« Leonarda Cohena, koju je utjecajni The Quietus uvrstio na popis najboljih singlova 2022.


Kultni slovenski avangardni bend četiri desetljeća oduševljava prepoznatljivim vizualnim, simboličkim i društvenim izričajem. Prva rock grupa koja je nastupila u Sjevernoj Koreji ove godine želi nastupiti u Iranu u suradnji s iranskim skladateljima i Teheran Symphony Orchestra izvodeći »Alamut«, kompoziciju koji se naslanja na perzijsku kulturu.


Ulaznice za zagrebački nastup su u pretprodaji po cijeni od 20 eura. Ta cijena će vrijediti do 19. veljače, a dan nakon penje se na 23 eura. Na dan koncerta za ulaz će trebati izdvojiti 26 eura. Službena prodajna mjesta su Dirty Old Shop, Rockmark, te sva prodajna mjesta Eventima, kao i www.eventim.hr