Paul McCartney

Glazbeni veteran Paul McCartney nastupa na ovogodišnjem Glastonburyju

Portal Novi list

FOTO/REUTERS

FOTO/REUTERS

Osamdesetogodišnji McCartney, koji je posljednji put nastupio na tako velikom glazbenom događaju 2004.Glazbeni veteran Paul McCartney, reper Kendrick Lamar i američka glumica, pjevačica i kantautorica Olivia Rodrigo nastupit će u lipnju na glazbenom festivalu u Glastonburyju, objavili su organizatori, podsjetivši da se on ponovno održava nakon trogodišnje stanke zbog pandemije koronavirusa.


McCartney i Lamar su posljednji u nizu najavljenih glazbenih zvijezda koje će nastupiti na glavnoj pozornici Pyramid u sklopu festivala koji se održava od 22. do 26. lipnja. Svoje sudjelovanje ranije su najavile Billie Eilish i još jedna glazbena veteranka Diana Ross.


Osamdesetogodišnji McCartney, koji je posljednji put nastupio na tako velikom glazbenom događaju 2004., bio je najavljen kao jedan od sudionika festivala 2020. prije nego što je otkazan.
“Dovesti Paula McCartneyja na Glastonbury za nas je ostvarenje sna, veliki trenutak u povijesti održavanja festivala”, rekla je suorganizatorica Glastonburyja Emily Eavis.


McCartney će nastupiti u subotu 25. lipnja, tjedan dana nakon što će napuniti 80 godina, što ga čini najstarijim headlinerom festivala.


Istodobno je Eilish dosad najmlađa solo headlinerica Glastonburyja, a nastupit će 24. lipnja, u petak navečer, Diana Ross u nedjelju poslijepodne, a Lamar kasnije navečer.


Glastonburyjski festival suvremenih scenskih umjetnosti je glazbeno-dramski festival koji se od sedamdesetih godina prošlog stoljeća održava nedaleko od sela Pilton u engleskoj grofoviji Somerset. Začetnik mu je bio lokalni farmer Michael Evis koji je, s nekoliko prijatelja prvi koncert pod nazivom Pilton Festival organizirao 1970.


Njegovoj popularnosti je pridonijela lokacija u blizini Glastonburyja povezana s legendom o kralju Arthuru koja privlači brojne poklonike new agea.


S vremenom je postao jedan od najmasovnijih kulturnih događaja na kojemu se okupi u prosjeku i do 150.000 ljudi, a nastupaju najveća imena britanske pop i rock glazbe. Festival se tradicionalno održava na otvorenom, na što svake godine znatno utječu vremenske prilike.


Ove će godine ondje, među ostalima nastupiti Arlo Parks, Wolf Alice, Sam Fender, Phoebe Bridgers, Megan Thee Stallion, Doja Cat i Herbie Hancock.


Festival se posljednji put održao 2019., a u svibnju prošle godine organiziran je virtualno.