23. kolovoza

U Rijeku stiže No Borders Orchestra, ovdje počinju svoju turneju “No Return to Normality”

Kim Cuculić

No Borders Orchestra

No Borders Orchestra

U Rijeku dolazi simfonijski orkestar sjajnih profesionalnih glazbenika iz svih zemalja zapadnog Balkana, koji već niz godina uspješno povezuje glazbenu izvrsnost sa sveobuhvatnom svijesti o društvuIz Grada Rijeke javljaju da u Rijeku dolazi simfonijski orkestar profesionalnih glazbenika iz svih zemalja zapadnog Balkana, koji već niz godina uspješno povezuje glazbenu izvrsnost sa sveobuhvatnom svijesti o društvu.


– No Borders Orchestra, jedini ansambl s prostora bivše Jugoslavije koji je potpisao ekskluzivni ugovor s Universal Music i snimio CD s Deutsche Grammophonom, najprestižnijim svjetskim brendom za klasičnu glazbu, ove godine svoju turneju započinje u Rijeci, nastupom koji će se održati u Exportu na Delti u ponedjeljak 23. kolovoza s početkom u 20 sati.


Ulaz će biti slobodan za sve posjetitelje, a u publici će, u skladu s epidemiološkim mjerama, moći biti samo oni koji imaju COVID-potvrde – piše u priopćenju.


Glazba i društvo
Iza ovog ansambla su brojni koncerti na vodećim festivalima u regiji, kao i gostovanja uz izvanredne kritike na Wiener Festwochenu u Beču, Kunstenfestivaldesartsu u Bruxellesu, Festivalu d’Automne u Parizu, Operadagenu u Rotterdamu, Festivalu de Marseille, Brisbane Festivalu, Festivalu u Gvangjuu u Koreji, Macao Arts Festivalu u Kini kao i u Barbicanu u Londonu, Kampnagelu u Hamburgu, Radialsistemu i Berghainu u Berlinu, Megaronu u Ateni, Lisabonu, Toulouseu…


Riječka će publika imati priliku vidjeti ih prva u sklopu njihove ovogodišnje turneje pod nazivom »No Return to Normality« na kojoj, nakon Rijeke, nastupaju još i u Zagrebu, Sarajevu, Novom Sadu, Mariboru i Novoj Gorici.


No Borders Orchestra je osnovan 2012. godine u Beogradu i Berlinu iz želje da se stvori regionalni simfonijski orkestar najviše umjetničke kvalitete koji poziva na novu vrstu komunikacije. Riječ je o projektu koji počiva na dvjema osnovama: glazbi i društvu.


Vrijeme nakon pandemije


Njihova misija temelji se na uvjerenju da umjetnost ima moć transformacije društva.


U tom kontekstu, ovogodišnjom turnejom žele inspirirati ljude da razmisle o vremenu nakon pandemije.


– Uslijed sistemskih problema poput klimatskih promjena, društvene nejednakosti, hiperproduktivnosti i konzumerizma – trebamo se zapitati koliko se zapravo želimo vratiti u stanje prije pandemije.


Vrijeme je za promjene i suštinske izmjene kolektivnih ciljeva, vjerovanja i vrijednosti kojima gradimo stvarnost za koju ćemo svi biti podjednako odgovorni – navode u svojem priopćenju.


Na programu je i kompozicija »Rethink! (trailer)« naručena od hrvatskog kompozitora Ivana Božičevića posebno za ovaj projekt. Osim Božičevićeve simfonije, na programu će još biti i John Adams: »Shaker Loops«, Max Richter: »Vivaldi recomposed« (solist Vladimir Kostov na violini) te Richard Strauss: »Metamorphosen«.


Osnivač, šef dirigent i umjetnički direktor No Borders Orchestra, Premil Petrović, studirao je u klasi Winfrieda Müllera na Visokoj školi za Glazbu »Hanns Eisler« u Berlinu. Lokalni partneri u organizaciji koncertnog nastupa u Rijeci su Grad Rijeka i Sveučilište u Rijeci.