Prestižna glazbena manifestacija

Svečana dodjela Nagrade Status: Nagrađeno je dvadesetero vrhunskih glazbenika instrumentalista

Robert Šimonović

snimio Damir Škomrlj

snimio Damir Škomrlj

Čitavom događaju tako nije prisustvovala publika, no s obzirom na činjenicu da se isti snimao, publika neće ostati zakinuta, već će imati priliku naknadno pogledati svečanu dodjelu na malim ekranima.RIJEKA – Za nama je još jedna, 24. svečana dodjela Nagrade Status. Prestižna glazbena manifestacija u organizaciji Hrvatske glazbene unije, održana je u prostorima Exportdrva na Delti. Naime, zbog svima nam znane situacije oko koronavirusa, svečana dodjela prvotno zakazana za 16. ožujka, odgođena je, da bi se u konačnici održala sinoć, u ponešto drugačijem izdanju od uobičajenog. Čitavom događaju tako nije prisustvovala publika, no s obzirom na činjenicu da se isti snimao, publika neće ostati zakinuta, već će imati priliku naknadno pogledati svečanu dodjelu na malim ekranima.


Riječki dečki


Ukupno je nagrađeno dvadesetero vrhunskih glazbenika instrumentalista, u 20 kategorija, a posebno valja istaknuti četvoricu riječkih dobitnika. Među njima je Zoran Majstorović, gitarist, multiinstrumentalist, aranžer, kompozitor i producent koji je nagrađen u kategoriji narodne i etno glazbe za izvanredno muziciranje na arapskoj lutnji (oud), karipskom ukuleleu i bliskoistočnom sazu.


Najbolji basist u kategoriji jazz glazbe je Vedran Ružić, basist, kontrabasist i likovni umjetnik, koji je prvi Status dobio sada već davne 2012. godine. U posebnoj kategoriji za najboljeg fusion glazbenika proglašen je Ivan Pešut, četverostruki dobitnik ove značajne strukovne nagrade, a od 2018. godine, i predsjednik Hrvatske glazbene unije PGŽ-a.


Foto galerija: Svečana dodjela Nagrade Status Foto: Damir Škomrlj
Tu je i Splićanin s riječkom adresom, udaraljkaš Boris Popov koji je prvi Status nakon 25 godina karijere osvojio u kategoriji Jazz glazba, potkategorija Ostala glazbala. Nagrađen je i jedan »bivši« Riječanin, Amerikanac sa zagrebačkom adresom Joseph Joe Kaplowitz koji je proglašen najboljim jazz klavijaturistom.


Uz naše riječke dečke, u kategoriji zabavne, pop-rock i urbane glazbe, nagrađeni: su Yogi lonich (električna/akustična gitara), Alen Križaj (bas gitara), Toni Starešinić (klavijature), Mario Klarić (bubnjevi), Darko Sedak – Benčić (truba) i Emil Gabrić (violina). Uz Majstorovića, u kategoriji narodne i etno glazbe nagrađen je Krunoslav Dražić (bisernica, brač, čelović) i Damir Butković (čelo, bugarija, berda).


Jedina dobitnica


Nositelji nagrade u kategoriji jazz glazbe su još: Ivan Bonačić (saksofon), Marko Šolman (truba), Filip Pavić (električna gitara), Hrvoje Kralj (kontrabas), Petar Ćulibrk (klavir) i Luka Žužić (trombon) te jedina ženska dobitnica, Bruna Matić, ni manje ni više, na bubnjevima. Predsjednik komisije u kategorijama zabavne, pop-rock, urbane, narodne i etno glazbe, bio je poznati kompozitor, producent i aranžer, predsjednik HGU-a Nikša Bratoš, a u kategoriji jazz glazbe, poznati jazz pijanist, kompozitor i glazbeni pedagog Neven Frangeš.Spomenimo još i to da HGU dodjeljuje i nagradu Status junior za najbolje instrumentaliste do 18 godina, a dobitnici su Petra Stanec za sviranje bisernice i 16-godišnji Riječanin s austrijskom adresom Luciano Bradičić za bubnjeve. U glazbenom programu u Exportu sudjelovali su dobitnici Nagrade Status, uz pratnju ponajboljih riječkih glazbenika okupljenih u Status Band koji čine dosadašnji dobitnici nagrade iz riječke podružnice HGU-a: Henry Radanović (bas gitara), Ivan Popeskić (klavijature), Branimir Gazdik (bubnjevi) i Ivan Pešut (gitara).