HGU

Dodijeljeni Statusi. Nagrađeni i brojni riječki glazbenici

Marko Dobrecović

Foto: HGU

Foto: HGU

U organizaciji Hrvatske glazbene unije održana dodjela nagrada “Status” 2024. Nagrađeni su laureati u 18 kategorija.


Za nagradu “Status” ove su godine predloženi glazbenici koji su 2023. godine imali vlastita izdanja ili su kao instrumentalisti gostovali na albumima drugih izvođača, a od 2011. godine glazbenici koji su objavili ili ostvarili instrumentalnu izvedbu bez obzira na konfiguraciju odnosno nosač na kojem se ona nalazi.


Pod ostvarenom izvedbom smatra se bilo koja relevantna izvedba uživo, dokumentirana i dostupna javnosti putem TV-a i interneta. Dosad je „Statusom“ nagrađeno više od 180 instrumentalista u zabavnoj, rock i urbanoj glazbi, narodnoj i tradicijskoj odnosno etno glazbi, te u jazz-glazbi.


28. izdanje dodjela nagrade ponudilo je 18 laureata iz tri vrste glazbenog izričaja.


U kategoriji zabavna, pop-rock i urbana glazba nagrađeni su: Frano Živković za umijeće sviranja gitare, Nino Krznar za bas gitaru, Tomislav Mihaljević za klavijature, Marko Duvnjak za bubnjeve, Drago Jakovčević za saksofona te Matej Milošev za violončelo.


U žanru narodne i etno glazbe nagrađeni su Zlatko Galik za umijeće sviranja bisernice i brača, Damir Butković Budo za berdu te Marko First za violinu.


U finalnoj kategoriji jazz glazbe slavljenici su Miro Kadoić za saksofon, Valdemar Kušan za trubu, Vedran Ružić za bas gitaru, Bojan Skočilić za kontrabas, Ante Jeličić za klavir, Maasej Kovačević za klavijature, Branimir Gazdik na bubnjevima te Alba Nacinovich za glas, dok je nagradu “Damir Dičić” za umijeće sviranja električne gitare zaslužio Alen Spada.


Od velikog broja predloženih glazbenika, odluku o najboljima donijele su stručne komisije Nagrade Status, sastavljene od poznatih  i cijenjenih glazbenih umjetnika i producenata.


ČLANOVI KOMISIJE ZA ZABAVNE, POP-ROCK, URBANE, NARODNE I ETNO KATEGORIJE:


Nikša Bratoš – predsjednik komisije, Duško Mandić, Igor Ivanović, Ivan Popeskić, Toni Eterović, Goran Martinac, Tomislav Mrduljaš, Vojan Koceić i Željko Nikolin.


ČLANOVI KOMISIJE ZA JAZZ KATEGORIJE:


Neven Frangeš – predsjednik komisije, Mario Mavrin, Davor Križić, David Gazarov i Elvis Stanić.


Nagrada „Status“ se od 2006. održava uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te HUZIP-a.