Etnopolis

Sevdah 21. stoljeća nikog ne ostavlja ravnodušnim

Ivana Kocijan

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZAU Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku jučer je održana prva od dviju večeri prvog izdanja Etnopolisa, novog riječkog festivala etno glazbe. Riječ je o festivalu koji je nastao u organizaciji tvrtke Music Time u suradnji s HKD-om, a namjera mu je dovoditi izvođače koji u svojim izvedbama istovremeno prožimaju prošlost i budućnost te spajaju izvorne tradicionalne melodije i suvremene glazbene aranžmane.


Publici se sinoć predstavio sastav Mostar Sevdah Reunion, mostarski kulturni ambasadori koji specifičnim stilom izvođenja te jedinstvenom kombinacijom izvornih sevdalinki s jazz, blues, soul i etno glazbenim elementima, oduševljavaju publiku diljem svijeta. Pioniri sevdaha 21. stoljeća predstavili su se novim, osvježenim konceptom koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, što je potvrdila i riječka publika. Sinoćnju koncertnu večer okarakterizirao je spoj iskustva i mladosti, spoj sevdalijske elegije s balkanskim i romskim furioznim standardima i prava je šteta što u nastupu vrsnih glazbenika nije uživalo i više ljubitelja glazbe.


Uz izvrsne instrumentaliste posebno treba istaknuti i pohvaliti izvrsnu mladu pjevačicu Antoniju Batinić koja očarava lakoćom vokalne igre, te fantastičnog pjevača Milutina Sretenovića Sretu s kojim su prošle godine objavili po mnogima njihov najbolji album “Sreta – The Balkan Autumn”.
Nagrađivani mostarski majstori koji od početka svojeg postojanja, točnije od 1998. godine te debitantskog albuma »Mostar Sevdah Reunion« (1999.) potvrđuju da je glazba univerzalni jezik, odlično su se uklopili u koncept novog riječkog festivala.


Večeras će Hrvatskim kulturnim domom na Sušaku odzvanjati nešto drukčije melodije, pjesme kao što su »Ispod sunca zlatnoga«, »Ultima partenca«, »Vilo moja«, »More, more«, »Zar je voljeti grijeh«, »Ima jedan svijet«, »Konobo moja«.


Naime, publici će se predstaviti istinska glazbena diva dalmatinske pjesme, splitska pjevačica Zorica Kondža koja će nastupiti uz pratnju jedne od najboljih klapa u Hrvatskoj, klape Cambi. Organizatori najavljuju jedinstven spoj glazbenih umjetnika koji će donijeti dašak mora u centar riječkih zbivanja.