Elementi filmske glazbe

Riječki glazbenik Edin Pecman skladao je djelo kakvo se rijetko ima prilike čuti

Sandy Uran

Oblik je slobodan, više kao fantazija. Djelo izvodi računalni program, virtualni instrumenti, stoga taj zvuk nije realan pa ga imam želju čuti u izvedbi pravog orkestra, kaže PecmanRazdoblje pandemije COVID-19 kreativci su iskoristili za stvaranje novih djela. Ovoga puta riječ je o glazbenom djelu »My Dreams In Real World« čiji je autor profesor glazbene umjetnosti u Salezijanskoj klasičnoj gimnaziji s pravom javnosti i glazbene kulture u Osnovnoj školi Ivana Zajca u Rijeci Edin Pecman. Razgovor smo potom usmjerili ka pitanjima vezano za njegov najnoviji glazbeni projekt.


Na koji je način pandemija utjecala na stvaranje vašeg najnovijeg glazbenog projekta ?


– Ako gledam iz spektra kompozitora, kad je i nastalo ovo moje djelo »My Dreams In Real World«, koronakrizu nisam toliko osjetio. Ustvari, možda je ona i doprinijela tomu da djelo i završim do kraja jer sam imao malo više slobodnog vremena, ali ako gledam iz pozicije aktivnog glazbenika koji svira u bendu, onda znamo da itekako ta kriza utječe na glazbeni život koji je posljednjih godinu dana sveden na gotovo ništa ili na minimum. Moram priznati da mi nedostaju nastupi, dobre svirke, druženje s članovima benda. Posljednjih godinu dana društveni život nam je svima promijenjen pa vjerujem da svi iščekujemo da se vratimo u normalu i svojim svakodnevnim rutinama.


Nota po nota
Kako se odvijao proces stvaranja glazbe za ovaj vaš glazbeni projekt?– Djelo sam stvarao u razdoblju od godinu dana, a skladano je po klasičnom principu »nota po nota«, a ne snimanjem u studiju. Uglavnom sam radio u večernjim satima, ali bilo je i situacija da sam u slobodnom vremenu u školi u pauzi od nastave također skladao. Uglavnom, svaki trenutak kad me uhvatila inspiracija i stvaralački moment sjedao sam za klavir i računalo kako bih sve zapisao prije nego izgubim te ideje jer ih je u nekim trenutcima bilo i previše odjednom.


Rekli ste da biste voljeli da vam to vaše najnovije djelo izvodi orkestar. Kakvi su vam planovi i što biste još željeli realizirati kad prođe ovo razdoblje korone?


– Djelo je pisano za simfonijski orkestar, a oblik je slobodan, više kao fantazija. Djelo izvodi računalni program, virtualni instrumenti, stoga naravno da taj zvuk nije potpuno realan pa imam želju čuti ga u izvedbi pravog orkestra te da se djelo snimi i tek tada bih imao cjelokupan doživljaj. Kompletan notni zapis kao i snimka poslani su svim većim opernim kućama u Hrvatskoj te se nadam da će se možda to i ostvariti jer je teško očekivati da sam financiram cijelu realizaciju projekta. Dobio sam odgovor iz HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke da se javim na proljeće pa da će se razmotriti daljnja suradnja. Djelo traje gotovo 15 minuta, a sastoji se od mnogo različitih pjevnih melodijskih linija s elementima filmske glazbe skladano na moderan način pa vjerujem da bi samo djelo prihvatila i mlađa i starija publika.


Pozitivni komentari


Vaš se projekt može poslušati na internetu. Što kažu oni koji su ga poslušali?


– »My Dreams In Real World« se može čuti na Youtube kanalu. Zaista sam dobio sve pozitivne komentare od kolega glazbenika, prijatelja, mojih profesora iz studija u Puli pa i onih koji nisu glazbenici. Neki su mi rekli da se to treba obavezno čuti u kazalištu, na što sam rekao da je to i meni želja.


Jeste li u međuvremenu možda još štogod skladali?


– Posvetio sam se skladanju još jednoga glazbenog djela, također za orkestar. Nekad pomislim da imam i previše ideja, a malo vremena za sve bilježiti jer proces računalnog zapisa poprilično dugo traje. Nastavit ću i dalje preslikavati na papir svoje ideje iz glave pa se možda danas-sutra nešto i izvede na nekoj pozornici. Imam u planu prijaviti se na nekakva skladateljska natjecanja u inozemstvu kako bih se okušao u drugačijim stilovima, načinima skladanja i na taj način postaviti sebi nove izazove s ciljem daljnjeg rasta i daljnjeg razvoja.


Bogata glazbena karijera


Pecman je i voditelj stručnih vijeća za glazbenu umjetnost pri trima županijama: Istarskoj, Primorsko-goranskoj i Ličko-senjskoj. Završio je Glazbenu školu I. M. Ronjgova u Rijeci i glazbenu pedagogiju na Muzičkoj akademiji u Puli.


– Od 2007. do 2017. godine bio sam član benda Gustafi. Svirao sam klavijature i harmoniku, a sada sam član benda Mauro Staraj i La Banda. Ljubav prema skladanju njegujem još iz srednje škole. Diplomirao sam u klasi prof. Bashkima Shehua na kolegiju »Priređivanje za ansamble«, gdje sam obradio nekoliko djela I. M. Ronjgova za mješoviti zbor i gudaći orkestar. Skladao sam i Hrvatsku misu za mješoviti zbor u D-duru, otkrio je.