Dugo čekanje

Najveći hitovi grupe Queen 39 godina od objave prvi put ulaze u TOP 10 Billboarda zahvaljujući neobičnom razlogu

Tihomir Ivka

Foto: Arhiva NL

Foto: Arhiva NL

Ono što se u Americi nije dogodilo ni poslije smrti Freddya Mercurya, ni nakon velikog uspjeha biografskog filma „Bohemian Rhapsody“, dogodilo se zbog strelovitog rasta prodaje davno otpisanog formataTko bi to rekao? Znamenitom kompilacijskom albumu QueenaGreatest hits“ koji otvara „Bohemian Rhapsody“, a zatvara „We Are The Champions“, u 39 godina od izlaska nijednom prilikom nije pošlo za rukom plasirati se u Top 10 američke top liste albuma. Billboard je objavio da će se to napokon dogoditi ovaj tjedan 28. studenog, „Greatest Hits“ će zauzeti 8. mjesto što je veliki skok u odnosu na prošlotjedno 36. mjesto što je također bio izvrstan rezultat za album star gotovo 40 godina.


Kompilacijskim albumima prodaja obično skoči kad se dogodi nešto tragično, tako su do Top 10 Billboarda po prvi put došli albumi najvećih hitova Arethe Franklin, Princea i Davida Bowiea tek nakon njihove smrti. Drugi razlog su sniženja, pa je tako Bob Marley ušao u Top 10 sa svojom „Legend“ kompilacijom punih 30 godina nakon objave tek kad ga se u digitalnom obliku moglo kupiti za 99 centi. Apsolutni rekorder u razmaku od prve objave do prvog ulaska u Top 10 albuma na Billboardu drži Nat King Cole sa svojim „The Christmas Song“ albumom koji je izdan 1963., a među deset se plasirao prvi put tek početkom prošle godine, kao rezultat digitalne prodaje, posebno istoimene naslovne pjesme u božićno vrijeme 2018. godine.


Zanimljiv je i razlog ovog neočekivanog skoka najvećih hitova Queena. Ono što se nije dogodilo ni poslije smrti Freddya Mercurya, ni nakon velikog uspjeha biografskog filma „Bohemian Rhapsody“ koji se ovjenčao s četiri Oscara, dogodilo se zbog strelovitog rasta prodaje – vinilnog izdanja!
Format kojem je još prije 20-ak godina proricana brza smrt, oporavlja se stabilno zadnjih godina i prerasta od ekscesa u pravilo. Toliko da ga se sad može kupiti i u najraširenijem trgovačkom lancu u Americi Walmartu. Sniženje cijene svih gramofonskih ploča na 15 dolara 14. studenog kumovalo je ovom uspjehu. U tom tjednu prodano je 24 tisuće komada albuma Queena u svim formatima, a od toga čak 23 tisuće na vinilu. U neka druga vremena, to ne bi bilo ni blizu dovoljno za ulazak u TOP 10 albuma, ali u vrijeme digitalije sve je postalo moguće.


Inače, kolekcija najvećih hitova grupe Queen u svijetu je dosad prodana u 25 milijuna komada što je stavlja u vrh najprodavanijih albuma svih vremena. U kolovozu 2020. probila je rekord u Velikoj Britaniji s preko 900 tjedana na top listi najprodavanijih albuma. Na domaćem terenu album je postao platinast 20 puta, i sveukupno 6 milijuna prodanih komada čini ga najprodavanijim albumom u Ujedinjenom Kraljevstvu ikad.